Èxit del ‘Punt Lila’ contra agressions sexistes al Festival Ensorra’t de Blanes

Una de les novetats de la Festa Major de Blanes d’enguany ha estat la posada en marxa del Pla d’Actuació Contra les Agressions  Sexistes aprovat tot just en sessió plenària el passat mes de juny. Per aplicar-ho per primera vegada amb mesures concretes i accions directes, s’ha destinat una partida de 4.000 euros per a implementar diverses intervencions. 

El Festival de Música Jove Ensorra’t haurà estat el primer esdeveniment festiu destacat on s’ha posat en marxa el ple. Una de les actuacions més destacades és la posada en marxa d’un ‘Punt Lila’, una carpa ubicada al bell mig de la platja, a tocar de l’escenari, on un professional està fent tasques d’informació, sensibilització i abordatge de les agressions sexistes. 

Durant els primers dies de l’Ensorra’t s’han acostat al ‘Punt Lila’ molta gent de totes les edats, però especialment gent jove, el públic majoritari del festival. Nois i noies han mostrat interès per saber en què consisteix el ‘Punt Lila’, i han demanat informació sobre diversos temes que els interessava, a banda de participar activament. Sortosament, no s’ha rebut cap avís de cap agressió sexista, i cal destacar l’important paper que han tingut els voluntaris i voluntàries que estan donant-hi suport. 

Fins al moment, s’han repartit unes 500 polseres amb el lema ‘Ensorra el Masclisme’, i més de 600 persones s’han acostat al ‘Punt Lila’. També s’ha lliurat material de sensibilització, amb un pack on hi havia tríptics del servei per a la igualtat, la diversitat i contra la violència masclista, targetes amb telèfons d’atenció a la víctima, adhesius feministes, cartells contra les agressions masclistes i altre tipus de material. 

Al ‘Punt Lila’ hi ha la possibilitat de participar en dos jocs dinàmics: un sobre la diversitat sexual i de gènere i un altre sobre els mites de l’amor romàntic. Per promoure la participació, s’ha instal·lat una caixa al ‘Punt Lila’ perquè tothom qui vulgui hi dipositi un comentari o una frase. Totes les aportacions han coincidit en valorar positivament la iniciativa de posar en marxa aquesta activitat. 

Un dels comentaris més extensos és el d’una jove que ha deixat escrit: “És una idea genial perquè les dones puguem sentir-nos lliures per gaudir de la festa i així de pas poder informar a més d’una persona perquè puguin veure la realitat des de la nostra vida. Gràcies per aquesta labor”. Per fer realitat totes aquestes accions, hi ha hagut un treball conjunt de la ‘Comissió de Gènere’ de l’Ensorra’t i de la tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat.La ‘Comissió Ensorra’t’ ja va començar a treballar durant el festival de l’any passat per combatre les agressions sexistes penjant diversos cartells amb el mateix lema d’enguany: ‘No és No’. 

Els objectius que es volen aconseguir amb la posada en marxa del ‘Punt Lila’ són: crear consciència col·lectiva, empoderar les possibles víctimes perquè puguin comunicar aquestes situacions, articular un circuit per protegir les víctimes i que les agressions no quedin impunes, i  fer una campanya que abasti les agressions sexistes, la violència masclista i la diversitat sexual i de gènere. 

Major presència de dones en els grups que hauran tocat a l’Ensorra’t 

La ‘Comissió de Gènere’ també ha treballat molt per promoure la lluita feminista, tant a l’escenari com fora d’aquest. S’ha tingut en compte que als grups musicals que  toquen aquest any hi hagi un nombre de dones considerable per donar suport a aquesta lluita, de manera que aquest 2018 hi ha un percentatge del 30%, amb perspectives que en properes edicions segueixi augmentant. 

El Festival de Música Jove es tancarà avui dimecres precisament amb un dels grups més coneguts en aquest àmbit. Es tracta de ‘Roba Estesa’, un septet musical femení i feminista català que va néixer al 2013 al Camp de Terragona. Canten en català i fusionen el folk, la rumba, les cançons tradicionals i les ‘d’autora’. Està previst que completin el cartell ‘Slavedo2n’ i ‘Swingrowers’.

Fotos: Ajuntament de Blanes