Concentració a Blanes per rebutjar la posada en llibertat de ‘La Manada’

Un bon nombre de persones van participar el vespre d’aquest passat divendres a la concentració que es va convocar davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes per mostrar la seva indignació per la posada en llibertat dels condemnats pel cas anomenat ‘La Manada’.

La resolució de l’Audiència de Navarra, que deixa en llibertat provisional els cinc membres de ‘La Manada’ -condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals a una noia de 18 anys en els Sanfermines de fa dos anys-, ja va provocar ahir dijous diverses concentracions arreu de l’estat. 

De fet, Blanes també va reaccionar amb una concentració de protesta a finals del passat mes d’abril, quan es va fer pública la condemna. Llavors la indignació es va estendre arreu de l’estat espanyol al saber-se que se’ls condemnava per un delicte continuat d’abusos sexuals, però en canvi se’ls va absoldre d’agressió sexual, ja que considerava que no hi havia hagut violació. 

La concentració que va tenir lloc ahir divendres va incloure la lectura d’un manifest redactat que es va encarregar de llegir Montserrat Romera Sabio, membre de la Plataforma de Dones de Blanes. Sota el lema “Ens Volem Vives i Lliures!”, ri en referència a la decisió de l’Audiència es manifestava: ”Amb aquesta mesura es posa en evidencia novament el caràcter masclista i patriarcal de la justícia i dels legisladors, desoint el clam popular que des del moviment feminista ha esclatat en els darrers mesos reclamant més rigor en la defensa dels drets de les dones i les agressions sexuals. Les dones han dit prou!”. 

També es reclamava que no es tracta de protegir les dones, sinó que es garanteixin els mateixos drets per a tothom de forma igualitària: “Prou de jutjar a les víctimes d’agressions i violacions com les culpables fossin elles, els culpables són els agressors, els assassins, els violadors. Prou d’excusar als botxins perquè diuen no poden reprimir-se, perquè anaven beguts o drogats. Prou de dir que elles han provocat, amb les seves actituds, amb la seva vestimenta o amb altre excusa qualsevol. Les dones tenim dret a la nostra llibertat, a anar tranquil·les pels carrers a l’hora que sigui. Els masclistes han d’aprendre que NO ES NO! I si no es diu expressament SI, ES NO”. 

Dit això, el manifest continuava: ”Per aquests motius, és necessari que tornem al carrer a mostrar el nostre rebuig davant aquestes sentencies i actuacions que donen carta blanca als agressors per seguir assetjant a les dones i posar les seves vides en perill, perquè ens volem vives i lliures”. I, finalment, es tancava amb el clam final: “Les dones hem dit prou, no ens aturaran ! Ens Volem Vives i Lliures!”. 

Un sonor i continuat aplaudiment de tots els assistents, així com els crits amb la consigna “No és no !”, van posar punt i final a la concentració, que precisament va tenir lloc poques hores després que els cinc membres de ‘La Manada’ havien abandonat la presó de Pamplona després d’abonar els 6.000 euros de fiança fixats per l’Audiència de Navarra. L’auto dicta la llibertat provisional basant-se en què els magistrats no aprecien risc de fuga dels condemnats al haver-se reduït notablement en la sentència les penes que demanaven les acusacions. 

Tant el Govern de Navarra com l’Ajuntament de Pamplona, que van exercir l’acusació popular durant el judici, han anunciat que recorreran la presó provisional, de la mateixa manera que la Fiscalia té previst recórrer en súplica l’auto de l’Audiència Provincial de Navarra. A més a més de la fiança de 6.000 euros, s’han dictat diverses mesures cautelars contra els cinc acusats, entre les quals s’hi inclou haver de comparèixer tots els dilluns, dimecres i divendres davant del Jutjat de Guàrdia de la seva residència. 

Fotos: Ajuntament de Blanes