Acte al Teatre de Blanes per celebrar els 50 anys de Càritas a la població

El passat dissabte es va celebrar al Teatre de Blanes una vetllada per festejar els 50 anys que ha complert Càritas Blanes, i alhora fer un homenatge a les dones i homes que durant mig segle han ajudat un bon nombre de persones amb el seu esforç personal. 

L’acte d’aniversari va ser eminentment artístic, comptant amb la col·laboració de tres entitats del municipi: la Coral Santa Maria, el grup d’havaneres Cabotatge i danses de l’Esbart Joaquim Ruyra. Cap al final de la vetllada es va lliurar el reconeixement en forma de placa commemorativa a una vintena de persones que, amb el seu esforç, han fet créixer Càritas fins a dia d’avui, quan compta amb 107 voluntaris i voluntàries. Es va encarregar de fer de mestre de cerimònies, presentant les intervencions, un dels membres històrics de l’entitat: Jordi Soley. 

Durant l’acte es va lliurar un obsequi commemoratiu, que reprodueix un disseny creat expressament per a la ocasió, on es veu una persona que lliura un regal a una altra, simbolitzant així el què fan els voluntaris amb el seu temps. L’artista blanenc Sergi Ros s’ha encarregat de plasmar en una rajola de terrissa el disseny que han creat els membres de la Comissió dels 50 anys, que inclou el lema Càritas amb tu

Homenatge a les 4 fundadores i a 15 persones representatives 

De totes les persones homenatjades, n’hi van haver quatre que van ser reconegudes de manera especial. Són les quatre fundadores –tres dones i un home- que van posar en marxa Càritas Blanes a la Parròquia Santa Maria l’any 1968: Roser Bitlloch, Maria del Vilar Puig, Rosa Maria Batllori i Jaume Sagrera. 

L’any 1968 treballaven en un local del Carrer Roig i Jalpí, i posteriorment ho van fer durant molts anys en un altre situat al Carrer Nou, just davant de la rectoria de la Parròquia Santa Maria. Al 1972 s’hi van afegir les parròquies de la Sagrada Família d’Els Pins i de Santa Teresa de Ca la Guidó, de les quals n’eren responsables Pepita Frias i Encarna Pintor respectivament. Va ser llavors quan van passar a dir-se Càritas Interparroquial, i es van començar a nomenar un president o presidenta. La primera va ser Montse Roca, després la va rellevar Susanna Ramajo, i finalment qui actualment ho continua sent, Salvador Serres. 

Local de 500 m2 

L’any 2014 va significar tot un punt d’inflexió, al cedir-los un nou local de 500 m2, gràcies a l’acció conjunta de la Fundació Catalunya-La Pedrera i l’Ajuntament de Blanes, una idea impulsada pel llavors alcalde Josep Marigó. Al guanyar en espai, també s’han pogut afegir i millorar serveis com ara el Banc d’Aliments, Rober, Tallers d’Alfabetització, Reforç Escolar, Tallers de Costura, Tallers per aprendre català i castellà, així com suport i assessorament en diversos temes. 

Actualment, Càritas Interparroquial Blanes dóna servei a unes 500 famílies cada mes, ateses per 107 voluntaris i voluntàries. Persones com les 15 que van ser homenatjades dissabte passat en especial per la seva continuada tasca durant tants anys. A banda de les quatre fundadores i presidentes, també es va obsequiar Montserrat Bernat, Jordi Soley, Delfina Talleda, Olímpia Garcia, Carmen Illa, Pepita Creixell, Emilia Auger, Joan Roger, Paquita Casas, Pepita Frías, Montserrat Utset, i Encarna Pintor. 

D’altra banda, també es van entregar sengles agraïments a Peixos Ros, Fruites i Verdures Mas Llorens, Pastisseria Orench i l’Associació d’Amics de les Estores de Raval. Aquesta darrera entitat va ser amb motiu que van confeccionar una catifa commemorativa del 50è aniversari de Càritas Interparroquial Blanes coincidint amb la festa del Corpus del passat 3 de juny. 

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros; la directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall; i l’actual president de Càritas Interparroquial de Blanes, Salvador Serres. També van participar-hi l’actual responsable de cultura de Càritas, Salvador Pont, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.