Joan Herrera demana a Blanes que el bancs retornin els diners de les participacions preferents

El diputat en el Parlament de Catalunya, Joan Herrera (ICV-EUiA), va intervenir ahir a la Biblioteca Comarcal de Blanes en un acte organitzat pel seu partit sota el clarificador títol de «Rescat a la banca: la gran estafa». Herrera va explicar els orígens de la crisi financera arran de l’esclat de la bombolla immobiliària el 2008, la desastrosa gestió de les caixes d’estalvis i el recent rescat bancari de nombroses entitats endeutades per una gestió irresponsable i presumptament delictiva.

Durant la seva intervenció, que Blanesaldia no va poder presenciar íntegrament, va criticar que es doni diners al sistema financer perquè sanegi els seus comptes i, en canvi, no hi hagi recursos suficients per a la sanitat, l’educació i els serveis públics.
Joan Herrera va reclamar que els bancs retornin els diners que van recollir dels ciutadans mitjançant les denominades «participacions preferents».

Es calcula que a tota Espanya els bancs van arribar a captar amb aquest producte complex i d’alt risc entorn d’uns 15.000 milions d’euros. Va dir que la comercialització d’aquest producte «ha estat una estafa consentida per la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d’Espanya», i per aquest motiu s’ha de retornar íntegrament a les persones afectades.

Al llarg de la seva explicació, Herrera va explicar com es va posicionarel seu partit durant els esdeveniments més importants i com molts dels advertiments que van fer no van ser tinguts en compte.

Prèviament, va intervenir el regidor de l’Ajuntament de Blanes Joan Salmerón, que va qualificar la situació generada entorn de les participacions preferents de «corralito», doncs la gent que va contractar el producte ara no pot recuperar els seus diners.

Públic assistent a l’acte "Rescat a la banca: la gran estafa" / Foto: José Fernández