Homenatge a Marcelino Camacho a Blanes en el centenari del seu naixement

El Teatre de Blanes ha allotjat aquest matí un acte d’homenatge a Marcelino Camacho, l’històric sindicalista i fundador de les Comissions Obreres, en el centenari del seu naixement. Es tractava de reivindicar la figura del lluitador antifranquista, recordat com una figura clau en la lluita contra la dictadura franquista i en la recuperació de les llibertats democràtiques a Espanya.

Ha estat l’acte central celebrat a comarques gironines durant aquest 2018, en què es commemora el centenari, després que el cicle es va encetar el passat mes de gener a l’Auditori Marcelino Camacho de Madrid. Definit com a metal·lúrgic, comunista i sindicalista, a Blanes l’homenatge l’han organitzat el PSUC de Catalunya i les CCOO de comarques gironines, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, l’Associació Cultural Joan Comorera i Catalunya En Comú.

La raó d’organitzar l’acte aquí enlloc de fer-ho a la capital gironina ha estat sobretot en record i reconeixement a l’intens ambient de lluita obrera que es va viure a Blanes durant els anys 70 en la històrica factoria SAFA. De fet, Blanes va ser el nucli, el bressol on van néixer les Comissions Obreres a comarques gironines.

A finals de la dècada dels anys 70, Marcelino Camacho va visitar Blanes amb motiu de la legalització del PSUC després que havia estat fundat pels germans Paco i Maxi Antequera, i pels també germans Ángel i Desiderio Domínguez, referents de la lluita sindical blanenca. Precisament ha estat Maxi Antequera un dels membres més destacat del comitè organitzador de l’acte d’homenatge.

D’altra banda, el darrer ple municipal celebrat per l’Ajuntament de Blanes va aprovar una moció impulsada per ICV-EUiA i Batega per Blanes perquè el consistori reivindiqués la memòria de l’històric sindicalista en el seu centenari. La proposta d’acord va prosperar amb el recolzament del PSC, PDeCAT i ERC. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Blanes, Mario Ros; Javier Moreno, del PCE; Carmen Box, de CCOO; Edu Navarro, del PSCU Viu; i Bartomeu Compte, secretari general de CCOO a comarques gironines. S’ha encarregat de presentar-lo la professora Anna Nogué.

Yania Camacho, testimoni de la lluita del seu pare

La convidada d’honor ha estat la filla del protagonista, Yenia Camacho, qui ha tancat amb les seves paraules la reivindicativa sessió enmig de forts aplaudiments. Bona part de la seva intervenció ha consistit en relatar el perfil biogràfic de Marcelino Camacho, però alhora també ha recordat la magnitud que va arribar a tenir la repressió franquista que va patir son pare en camps de concentració i a la presó.

Enllaçant amb l’actualitat, ha establert un paral·lelisme de la lluita obrera dels anys 70 amb la que protagonitzen ara els avis jubilats, però també de les dones, tal com va quedar evidenciat el passat 8 de març. Emocionada per tot el què s’havia dit sobre son pare i la destacada petjada que ha deixat en el moviment obrer, Yenia Camacho ha compartit amb el públic una de les darreres declaracions que va pronunciar son pare en públic: “Cal seguir lluitant per la pau i la llibertat, però no us n’oblideu de la igualtat”.

Abans de donar l’acte per finalitzat, l’alcalde Mario Ros, ha lliurat a Yenia Camacho una reproducció de l’escut de l’Ajuntament de Blanes en agraïment a la seva participació en l’acte d’homenatge a son pare. La vetllada s’ha tancat definitivament projectant un segon vídeo que resumia en imatges la lluita de Marcelino Camacho, i amb l’himne per excel·lència: La Internacional, que els assistents han corejat com s’ha de fer, amb el puny en alt.

L’homenatge ha començat i ha acabat projectant a l’escenari del Teatre de Blanes sengles vídeos commemoratius, un dels quals recollia una de les frases més conegudes de Marcelino Camacho: “Ni nos domaron, ni nos doblegaron, ni nos van a domesticar”. Aquesta declaració d’intencions ajuda a entendre perquè se’l considera una de les figures clau en la consecució dels drets dels treballadors i treballadores arreu de l’estat espanyol.