Blanes ha celebrat el 87è aniversari de la II República amb diverses activitats

Ofrena d’ICV-EUiA i Batega per Blanes davant el Monument als Represaliats pel Franquisme

Amb motiu de la commemoració del 87è aniversari de la proclamació de la II República, la ciutat de Blanes ha acollit diverses activitats. Una d’elles ha estat que durant tot el cap de setmana ha onejat a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes la bandera republicana.

Ho ha fet en compliment d’una moció aprovada al darrer ple municipal del mes de març, que també incloïa reivindicar la tasca dels i les mestres republicanes. La bandera tricolor –vermell, groc i morat- la van instal·lar les Brigades Municipals aquest passat divendres al migdia, i el matí d’avui dilluns ja ha estat retirada.

Per commemorar l’aniversari de la proclamació de la república, l’Associació Cultural Joan Comorera ha organitzat diverses activitats. La primera va tenir lloc divendres al vespre a la Sala de Plens. Presentada sota el títol Quina República volem?, l’acte va ser presentat per Dolors Rubio, regidora d’ICV-EUiA de Blanes, i es va comptar amb les intervencions d’Antonio Maíllo, coordinador general d’Izquierda Unida a Andalucía, i Joan Mena, disputat al Congrés d’En Comú Podem.

Ofrena d’ICV-EUiA i Batega per Blanes davant el Monument als Represaliats pel Franquisme

Dissabte el mal temps va provocar que s’hagués de suspendre la 5a Jornada de Recuperació de la Memòria Històrica, amb la neteja dels búnquers de Blanes que es van construir durant la Guerra Civil espanyola. En canvi, l’activitat prevista per l’endemà diumenge es va poder fer sense cap altre entrebanc. Es tractava de l’Ofrena Floral davant el Monument als Represaliats pel Franquisme.

L’Ofrena Floral la va encapçalar el coordinador de l’Associació Joan Comorera, Ramon Caurel, qui després de dipositar l’ofrena va llegir un manifest on es recordava que “Aquest acte també és un homenatge a les dones i homes que van lluitar contra el franquisme i en defensa de la república, pagant un preu molt alt: tortura, presó i mort”.

Ofrena d’ERC davant el monument a Lluis Companys

Per la seva banda, la Casa del Poble també ha organitzat activitats commemoratives de l’aniversari de proclamació de la república, amb sengles ofrenes florals davant dos indrets carregats de significat que hi ha al municipi de Blanes. Una de les ofrenes es va fer al Monument als Represaliats al Franquisme que hi ha davant el cementiri, que precisament es va inaugurar l’any 2005, coincidint amb el 74è aniversari de la proclamació de la república.

L’altra ofrena de la Casa del Poble es va fer davant el monument a Lluís Companys situat molt a prop de la Plaça Catalunya. En aquest cas, el monòlit es va inaugurar l’octubre de l’any 1983 en homenatge als nacionalistes i republicans d’esquerres blanencs, simbolitzats en la figura del president màrtir. El monument es va inaugurar coincidint amb el 43è aniversari del seu afusellament.

Ofrena d’ERC davant el Monument als Represaliats pel Franquisme

Fotos: Ajuntament de Blanes