anuncio_erc

Obert a Blanes un tram de 250 metres del camí de ronda que portava 11 anys tancat

Avui l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el director del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, s’han encarregat d’obrir la porta que fins ara barrava el pas per accedir al camí de ronda de Blanes-Lloret, el seu tram nord. Els han acompanyat la primera tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, i el ponent d’activitats per delegació, Salvador Tordera.

El mal estat en què es trobava, amb esllavissades, forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts i la barana de protecció malmesa en moltes zones i inexistent en d’altres, va fer aconsellable barrar el pas amb portes metàl·liques el maig de l’any 2007, fa gairebé 11 anys.

El tram on la bellesa rocosa de la Costa Brava es mostra amb més força és precisament el què s’ha recuperat avui al matí. A finals del mes de novembre les previsions eren que els treballs de rehabilitació permetessin poder tornar a obrir al camí de ronda abans de les festes de Nadal.

Llavors quedaven tan sols petits detalls per acabar de fer la recuperació però, quan tot estava a punt per a la reobertura, una esllavissada de roques va impossibilitar aquest extrem, ja que calia retirar el despreniment i fer una actuació que ho reparés. D’aquesta manera, l’esperada reobertura ha estat possible ara en un tram que abasta uns 250 metres.

El Camí de Ronda de Cala Bona va ser construït en la dècada dels anys 70 per la Urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació d’una canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. Té el seu origen a l’extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat travessant ponts i túnels que ara s’han arranjat.

Visita guiada al camí de ronda i un concurs d’instagramers

Per aquet motiu, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat dues accions puntuals per compartir la bona notícia amb blanencs i visitants. D’una banda, el proper diumenge 18 de març s’ha organitzat una visita guiada gratuïta que tindrà lloc a les 12 del migdia. L’historiador blanenc i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger, proposarà als visitants que l’acompanyin en un passeig literari per conèixer la història de Cala Bona i els seus entorns, els personatges il·lustres que l’envolten, i els escriptors i poetes que es van inspirar en el seu paisatge: des de Joaquim Ruyra fins a Josep Pla, passant per Joan Maragall.

La visita està limitada a un màxim de 25 places, i cal fer la inscripció prèvia a l’Arxiu Municipal de Blanes, a través del telèfon 972 355 260 –de 9 a 14 h- per reservar plaça. El punt de trobada serà a Cala Bona, i es recomana portar càmera fotogràfica per poder immortalitzar la bellesa de l’entorn que es podrà gaudir per primera vegada des de fa molts temps, alhora que es recupera un bocí de la memòria històrica del municipi.

L’altra activitat consistirà precisament en un concurs fotogràfic d’instagramers que tindrà lloc al llarg de la setmana vinent. El tret de sortida del concurs coincidirà amb el proper diumenge dia 18. A partir de llavors, i fins el divendres 6 d’abril, qui vulgui participar-hi ha de penjar les imatges amb el hashtag #camiderondablanes.

La galeria @cat_imatges, especialitzada en incloure les millors fotografies de paisatges naturals d’arreu de Catalunya, anirà recollint les mencions que es vagin fent. Finalment, se seleccionaran tres fotografies comptant amb la col·laboració entre d’altres de la fotògrafa i instagramer blanenca @ogacu. Els autors dels treballs premiats rebran cadascun un lot de productes gastronòmics de Blanes.

Una inversió de prop de 250.000 € i nous trams afegits

Per fer possible la recuperació d’aquest tram del camí de ronda ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, de manera coordinada amb l’Ajuntament de Blanes, s’ha encarregat del finançament necessari per l’arranjament. Sumant les aportacions de totes les administracions s’han invertit prop de 250.000 €, que inclouen les obres de rehabilitació de l’interior de la cala enllestides al 2017.

El tram que ha quedat obert avui permet continuar resseguint el perfil del litoral des de Cala Bona fins arribar a unes escales que pugen per connectar amb el Carrer Fragata i després fins arribar al Mirador de la Cala. Abans de l’estiu s’incorporarà al recorregut del camí de ronda un accés inèdit per la banda sud. El nou tram, actualment en construcció, connectarà la cala fins el Carrer de l’Ermita, al costat de l’entrada posterior del Jardí Botànic Marimurtra.

Inclourà un nou mirador amb vistes privilegiades a la Roca d’Es Viver, i ja fa gairebé un mes que s’hi està treballant. Ara bé, l’Ajuntament de Blanes vol que la recuperació del camí de ronda no s’aturi aquí, i seguirà treballant perquè segueixi  un projecte a més llarg termini des del Carrer Mirador de la Cala per l’interior fins arribar a la platja de Treumal, passant per Pinya de Rosa.