Blanes dóna visibilitat al col·lectiu transsexual inaugurant un banc amb els colors de la seva bandera

L’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Cultural, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros i el secretari de l’Associació Chrysallis, Jaume Ulldemolins, van encapçalar ahir la inauguració d’un banc pintat amb els colors del col·lectiu transsexual: blau, rosa i blanc.

El banc s’ha instal·lat en la plaçeta ubicada davant de l’ambulatori de Mas Enlaire, al carrer Sebastià Llorens. Per fer realitat aquesta iniciativa, s’ha comptat amb el suport de Chrysallis, una associació de famílies de menors transsexuals a nivell estatal creada el juliol de 2013 i que, des de finals de novembre del 2017, compta amb una delegació a Catalunya.

L’entitat ha fet el subministrament de la pintura necessària, i les Brigades Municipals de l’Ajuntament de Blanes han pintat el banc i se n’han encarregat de substituir el què hi havia en aquest indret. Es tracta d’una campanya anomenada Bancs per la Diversitat, endegada amb l’objectiu de donar més visibilitat a la diversitat, respectar i normalitzar la lliure identitat de gènere de qualsevol persona.

Fins avui, a comarques gironines tan sols hi havia una altra població que acollia un Banc per la Diversitat: Caldes de Malavella. Per identificar-lo, aquesta tarda s’hi ha instal·lat una placa amb el lema No a la Transfòbia, signada amb el nom de l’Associació Chrysallis. Actualment l’entitat la formen més de 700 famílies arreu de l’estat espanyol, i a Catalunya de moment ja en són un centenar.

Un grup cada vegada més nombrós de persones implicades de manera directa amb la transsexualitat infantil i adolescent. Defensa els seus drets en diferents àmbits: educatiu, legal, sanitari, social, cultural i esportiu. Durant l’acte, Chrysallis ha lliurat a l’alcalde, Mario Ros, un diploma en agraïment al reconeixement públic que significa que el municipi s’hagi sumat a la campanya i als objectius en què treballa l’entitat.

Un dels joves membres de l’entitat a Blanes, en Pau, ha dedicat unes paraules carregades d’emoció en record de l’Ekai, company de Chrysallis d’Euskal Herria que s’ha llevat la vida en plena lluita perquè li reconeguessin la seva veritable identitat de gènere: “Voldríem dedicar aquest acte commemoratiu especialment a “Ekai”, un noi trans de 16 anys membre de la nostra associació que es va treure la vida fa quatre dies. No el deixarem mai en l’oblit, ni a ell ni a l’Alan. I esperem que aquestes desgràcies no tornin a passar, per això estem lluitant i donant la cara, perquè tothom conegui aquesta realitat i es respecti la diversitat”.

L’acte també ha comptat amb la participació de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, membres de la junta de l’Associació de Veïns de Mas Enlaire, el barri on està ubicat el Banc per la Diversitat, així com representants de l’entitat. Entre ells s’hi comptava Marian Anguita, regidora d’ICV-EUiA, qui també és membre de l’Associació Chrysallis.

L’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha destacat: “És un orgull poder encapçalar aquest acte, senzill però carregat de sentit i contingut. No tan sols com alcalde de Blanes, sinó també com a responsable directe d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. Tots els qui em coneixeu, sabeu que des que vaig entrar com a regidor en aquesta àrea, una de les meves prioritats ha estat treballar en la construcció d’una societat més igualitària”.

En aquest darrer sentit, Mario Ros ha recordat la creació durant aquest mandat del Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes, així com els avenços que s’estan fent. Una de les iniciatives ha consistit en la posada en marxa de diversos cursos de formació adreçats al personal del consistori blanenc derivat del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament. El seu objectiu és aportar coneixements bàsics al voltant de la temàtica de la igualtat entre homes i dones, així com donar un primer pas per a poder avançar cap a una societat més igualitària.

Blanes, municipi respectuós amb la diversitat sexual i la realitat de LGBTI

La idea d’instal·lar un Banc per la Diversitat de Chrysallis a Blanes la va aportar la regidora del consistori blanenc Marian Anguita, qui precisament va defensar la moció aprovada amb la unanimitat de totes les forces polítiques al ple municipal del 26 de maig de 2016. La proposta d’acord declara Blanes com a poble respectuós amb la diversitat sexual i ambla realitat LGBTI, i contrari a la discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual. D’altra banda, també incloïa altres qüestions.

Una d’elles és que, des de llavors, es fa onejar la bandera de l’arc de Sant Martí a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes en dues ocasions més respecte l’única vegada que es feia amb anterioritat. Abans de l’aprovació d’aquesta moció, la bandera onejava el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Ara, també ho fa el 17 de maig, Dia Internacional contra  l’Homofòbia i la Transfòbia, així com el 24 d’octubre, Dia Internacional a favor de la despatologització de la transsexualitat com a malaltia mental.

Fotos: Ajuntament de Blanes