ERC de Blanes portarà al ple de gener una moció per anul·lar el títol de fill adoptiu a un ministre franquista

Pedro Nieto Antúnez

Text de la moció presentada pel grup municipal d’ERC de Blanes per tal que sigui retirada la condició de fill adoptiu a qui va ser Ministre de Marina del dictador Francisco Franco.

El dia 6 de juny de 1969 l’alcalde de Blanes, Domingo Valls, signava una proposta per nomenar Fill Adoptiu de la Vila de Blanes al ministre de Marina d’aquell temps, Pedro Nieto Antúnez, ministre del dictador Francisco Franco.

És a dir, que el 6 de juny de 2019 (potser uns dies després de les eleccions municipals que es duran a terme l’any vinent) se celebren els 50 anys de tan lamentable decisió.

L’alcalde franquista de Blanes encapçalava la petició d’atorgar aquesta distinció al ministre com a agraïment per l’atenció que havia rebut Blanes per part del ministre en la consecució d’infraestructures com ara l’estació depuradora d’aigües i el port esportiu… entre d’altres. El consistori franquista assumia la proposta sense cap oposició ni veu discordant.

No hi ha, doncs, cap mena de dubte que aquest honor atorgat a un ministre d’un govern que va oprimir les llibertats dels catalans, que va exercir i perpetuar la repressió contra milers i milers de conciutadans, xoca de ple contra la dignitat democràtica que ha de preservar una institució com l’Ajuntament de Blanes.  Aquella decisió, presa per unanimitat sense cap participació democràtica de la ciutadania, no pot perpetuar-se en el temps. Mantenir la dignitat municipal atorgada al ministre franquista seria un acte a totes llums incomprensible, gairebé 50 anys després de la instrucció de l’expedient.

És per tot això que ERC vol esmenar aquesta situació il.lògica i insultant que es manté des de fa gairebé 50 anys i proposa que el Ple de L’Ajuntament de Blanes aprovi aquests

Acords

Primer.- Anul·lar de ple dret la concessió del títol de Fill adoptiu de Blanes a Pedro Nieto Antúnez i, per tant, retirar-li aquesta condició honorífica.

Segon.- Afirmar el caràcter antidemocràtic d’aquella decisió i la voluntat d’acabar amb qualsevol gest o fet històric que signifiqui el menor reconeixement a persones o accions d’aquell període nefast i negre de la nostra història recent.

Tercer.- Comunicar públicament aquest acord a la ciutadania de Blanes, fent ús de tots els mitjans de l’Ajuntament: web, ràdio, etc.