Blanes acull la cinquena trobada d’alcaldes de les ciutats de Girona

  • Les reunions es fan cada dos mesos / Foto: Ajuntament de Blanes

    Van participar els alcaldes de Girona, Figueres, Olot, Salt, Banyoles, Santa Coloma de Farners, Ripoll, Puigcerdà i Blanes

Ahir es va celebrar a Blanes la cinquena trobada d’alcaldes de capitals de comarca gironines i de ciutats de més de 30.000 habitants de la demarcació, un encontre que es convoca de forma periòdica cada dos mesos. L’objectiu principal d’aquestes reunions és que siguin un punt de trobada per intercanviar experiències, compartir informació i coneixements i estudiar solucions als reptes que avui dia tenen els ajuntaments.

Anteriorment a la de Blanes, s’han fet reunions a Sant Martí d’Empúries, Girona, Olot i Ripoll per tractar temes de caire municipal com ara el finançament, el deute de les administracions, la gestió de les policies locals o les llars d’infants, entre altres. Així mateix, també s’han establert contactes i entrevistes amb membres del govern de la Generalitat com ara la vicepresidenta Joana Ortega, per trametre-li les preocupacions municipals.

En la trobada d’aquest mes de maig s’ha escollit com a tema monogràfic l’eficiència energètica en les instal·lacions municipals i en la via pública, ja que els alcaldes consideren estratègic l’estalvi energètic i econòmic pels municipis.

El debat ha girat en primer lloc a l’entorn de les comparatives dels consums de les instal·lacions i les tipologies dels sistemes emprats, i ha finalitzat amb el debat dels sistemes de gestió de les possibilitats existents en el mercat per ser més eficients energèticament i econòmicament.

A la reunió també s’han tractat dos altres temes. El primer ha estat com afrontar el finançament dels serveis educatius als municipis. Aquesta qüestió s’ha acordat tractar en profunditat a la propera reunió d’alcaldes, després de l’entrevista que està previst fer amb la consellera d’Ensenyament. El segon tema ha estat consensuar els criteris d’aplicació de les 37,5 hores setmanals del personal municipal que contempla l’esborrany de la llei d’acompanyament dels pressupostos de l’Estat per 2012. En els propers dies es farà un comunicat de premsa per donar a conèixer el posicionament unitari d’aquesta darrera qüestió.

Una vegada més, els alcaldes presents han valorat aquestes reunions com a molt positives i útils per a la presa de decisions ja que, més enllà dels diferents colors polítics de cada ajuntament, impera la cordialitat, la col·laboració i el treball per resoldre els problemes de la ciutadania.

La propera trobada d’alcaldes es farà a la ciutat de Banyoles i el tema que es treballarà serà l’educació als municipis i el seu finançament.