El casal de joves Morralla de Blanes estrena documental dels seus 10 anys d’existència

Ja és habitual que pels volts d’aquestes dates la gent del Casal Jove Morralla de Blanes celebri el Nadal amb una festa que congrega la gent que mou aquest equipament. Enguany, però, la celebració que va tenir lloc aquest passat divendres va comptar amb un ingredient especial: un documental sobre el 10 anys d’existència del Morralla.

Aquest 2017 el projecte Morralla Espai Creatiu de l’Ajuntament de Blanes ha complert els 10 anys de vida. Per commemorar-ho, al llarg d’aquest any s’han organitzat un intens programa de celebracions, on un dels seus plats forts va ser l’inoblidable Concert Remember que va aplegar el 22 d’abril grups ja desapareguts que van significar el nucli de l’escena musical fa una dècada.

Ara, justament per posar la cirereta final al pastís del 10è aniversari, la gent del Morralla va veure projectats aquests 10 anys de vida a través d’un documental que es va oferir per iniciar la vetllada d’ahir. Realitzat per La Trompa Produccions i dirigit per Jordi Romeroel treball –que s’allarga al voltant d’una hora- fa una retrospectiva i una anàlisis del present i futur del projecte.

Presentat amb el títol 10 anys de Morralla, compta amb intervencions de les principals persones involucrades en el projecte des dels inicis. Alhora, la projecció va servir per clausurar les celebracions d’aniversari, agraint a tots els implicats que, en un moment o altre en major o menor mesura, han format part d’aquesta dècada plena d’activitats i empenta sense la qual el Morralla no hagués estat possible.

També recull moments destacats que hi ha hagut, començant per la seva inauguració, el 2 de febrer de l’any 2007, primer ocupant un local al barri de Mas Florit. Posteriorment, a causa de les queixes veïnals per la música dels concerts i les aglomeracions al carrer, es va haver de tancar el local el juliol de 2009, deixant el jovent de Blanes orfe d’un espai associatiu. Anys després, en març de 2011, el projecte va reanudar en un nou emplaçament, traslladant-se a l’actual ubicació on continua ara, al polígon industrial.

Una de les millores que va significar el canvi d’emplaçament va ser aconseguir un nou espai molt més ample que el primigeni, ja que compta amb una planta baixa amb un escenari on s’hi fan concerts, tallers de circ, teatre i un bon grapat d’activitats. De fet, aquest és el signe d’identitat que ha singularitzat aquest projecte. Tal com explica al documental Jordi Hernández, el primer coordinador de l’espai des de l’Associació Batibull -adjudicatària del servei de dinamització-, Morralla és l’exemple viu que és possible impulsar una altra manera d’entendre el lleure que no es basi tan sols en un recinte on juguin a futbolín o vídeojocs.

El projecte és un generador d’experiències, amb una programació estable farcida d’atractives propostes –tallers, cursos, seminaris- dissenyades per a i pels joves, part fonamental en tot l’entrellat. Dins el seu nucli cal destacar la tasca del CLJB, el Consell Local de Joventut de Blanes, des d’on es va impulsar la posada en marxa de la Comissió Musical creadora del Festival de Música a la Platja Ensorra’t, la proposta jove en el marc de la Festa Major d’estiu, hereva de les antiguesBarrakes que precisament també van haver de canviar d’espai per les queixes dels veïns.

Alba Rams, Isaac Martín, Jordi Pla, Patricia Reyes i un llarg etcètera de persones han fet possible que el Morralla celebri els seus primers 10 anys amb la mirada posada en un futur ple de possibilitats. Actualment continuen impulsant el projecte Miquel Roure i Arantxa Dorado des de l’Associació Batibull, i Marina Cáliz, la cap tècnica de l’Àrea de Joventut, ara amb el suport d’Anna Valls.

A banda de la gran família del Morralla, la celebració d’ahir la va encapçalar el nou tinent d’alcalde de Joventut, Blai Vinaixa, acompanyat d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. Entre ells, l’anterior responsable polític d’aquesta àrea, Joel Comas, així com l’exalcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez. I és que de cara a la cloenda dels 10 anys es va convidar a assistir-hi tant als exresponsables de l’àrea com als anteriors alcaldes que han coincidit amb aquesta dècada.

Fotos: Ajuntament de Blanes