La visita guiada nocturna al cementiri de Blanes va comptar amb l’assistència de 50 persones

Hi ha vegades en què l’èxit de la convocatòria d’una activitat sorprèn als mateixos organitzadors. Així ho ha viscut de manera molt positiva l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, que ha vist com l’esdeveniment que va tenir lloc ahir al vespre va desbordar finalment les més optimistes previsions que s’havien fet a priori.

Tant és així, que ahir mateix es va decidir organitzar una segona visita guiada nocturna, que tindrà lloc el proper dimarts 7 de novembre a la mateixa hora, les 7 del vespre.

En les estimacions inicials s’havia reservat plaça per a una 15ena de persones, però aviat l’interès va ser tal, que es va arribar a triplicar la xifra de participants. D’aquesta manera, finalment van assistir 50 persones a la primera Visita Guiada Nocturna d’aquest passat dimarts al vespre, coincidint amb la vigília de Tots Sants, que es va allargar durant poc més d’una hora.

L’activitat ha significat un pas més per consolidar la ‘Ruta de Personatges Il·lustres’, un projecte iniciat ara fa un any, cristal·litzat aquest estiu amb la instal·lació de diverses plaques que indiquen el lloc on van ser enterrades personalitats de diferents àmbits. La ruta inclou la senyalització de 14 tombes i panteons amb sengles plaques per facilitar el seguiment del recorregut, aplegades en un plafó informatiu instal·lat a l’entrada del cementiri on, a banda de la relació de personatges, hi ha una breu explicació històrica en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

La visita guiada gratuïta la va encapçalar l’historiador local i tècnic de l’Arxiu Municipal de Blanes, Aitor Roger, que va tenir cura que tots els detalls estiguessin a punt. L’èxit d’aquesta primera visita augura que se’n programin moltes més en el futur, no tan sols com un atractiu pels visitants, sinó també per la pròpia ciutadania de Blanes, que té l’oportunitat de conèixer detalls de la pròpia història del municipi a través de les vivències dels personatges il·lustres que van néixer en aquesta vila o bé van desenvolupar-hi la seva trajectòria més fructífera.

Ambientació musical

Els visitants nocturns van comptar amb un ingredient afegit molt agraït per tothom que es va oferir com a sorpresa, un al·licient més a la insòlita experiència, lluny del què sol ser habitual en una visita guiada turística. Es tractava d’un interludi musical amb dues intèrprets de viola i violí que van tocar diverses peces relacionades amb els personatges il·lustres.

Així, es va interpretar la dolça peça Dormiu, pastors del clàssic nadalenc blanenc Pastors i Misteris, amb lletra de Pere Puig i Llensa; o bé una de les cançons de bressol que el mestre de les lletres catalanes Joaquim Ruyra va traduir de l’alemany; passant els coneguts Goigs de la Mare de Déu del Vilar en homenatge als beats Sebastià Llorens i Jaume Puig. L’acompanyament musical va ajudar a situar els visitants en el context de la vida i obra dels personatges, un lluït complement a les explicacions d’Aitor Roger.

Per inscriure’s a la visita guiada nocturna del proper dimarts 7 de novembre a les 7 del vespre, es pot fer presencialment a l’Arxiu Municipal, o bé a través  del correu arxiu@blanes.cat i el telèfon 972 355 268.

Fotos: Ajuntament de Blanes