Moció d’ICV-EUiA i Batega per Blanes dedicada a millores urgents al barri de Valldolig

Barri de Valldolig

El ple ordinari de l’Ajuntament de Blanes del mes d’agost, que se celebrarà el proper dijous dia 31, debatrà i votarà la moció que presentaran els grups municipals d’ICV-EUiA i Batega per Blanes dedicada a implementar diverses mesures amb la finalitat de millorar el barri de Valldolig. Reproduïm a continuació el text de la moció.

La darrera dècada de crisis econòmica ha colpejat amb major força els barris humils de les ciutats i pobles de l’’Estat. Per un costat, és en aquests barris on els ingressos econòmics de les famílies, ja sigui per baixades de salaris o ja sigui directament per un gran augment de l’’atur, s’’han reduït en major proporció.

Per un altre costat, la també reducció de les inversions de l’’Ajuntament de Blanes, donada la política de retallades i reducció de les inversions públiques, ha deixat d’’invertir en els barris.

En el cas del barri de Valldolig, els prop de 1.000 veïns i veïnes han vist com la crisis econòmica s’’ha endut també promeses de millora, com les instal·lacions i equipaments públics del Pla Parcial que no han estat executats, malgrat es van donar llicències en el Pla Parcial sense que aquest hagués estat completat. Així, tampoc s’’han executat els 76 habitatges de protecció oficial previstos per a aquest barri, sent aquests de vital importància per garantir el dret a l’’habitatge en aquest sector de la població, que té impossibilitat l’’accés a l’’habitatge de mercat lliure.

Garantir aquest dret d’’accés a l’’habitatge públic és també fonamental per lluitar contra les situacions d’’infrahabitatge que es donen en aquest sector de Blanes, però també és necessari per tal que els i les joves de Valldolig puguin quedar-se al barri, sense haver de marxar a buscar altres oportunitats que el municipi no és capaç de donar.

Barri de Valldolig

Així doncs, cal donar un nou impuls des de l’’Ajuntament en la represa dels treballs del Pla Parcial de Valldolig, aturat des de fa 10 anys, per tal que aquest completi la zona baixa del barri i doni nous serveis a l’’entorn i es facin els equipaments públics previstos al Pla, especialment la pista poliesportiva, les zones verdes i els habitatges públics.

Però tanmateix, els barris primer, segon i tercer de Valldolig necessiten un Pla de Barris a escala municipal que permeti posar al dia l’’actual situació de degradació de barri. Calen inversions urgents per arranjar el paviment de voreres i calçada, millorar part de la il·luminació precària del barri, i netejar i ordenar la neteja dels espais privats, que serveixen com a abocador per part d’’algunes persones incíviques.

Calen també actuacions en l’’àmbit de la mobilitat. Si bé recentment s’’ha instal·lat una marquesina al tercer barri, cal que s’’actualitzin i modifiquin els horaris de pas dels autobusos, ja que amb l’’actual horari els nens i nenes del barri no poden usar el bus per baixar a l’escola, donat que el primer bus passa a les 9:20, 20 minuts després de l’’inici de les classes a les escoles.

Per últim, cal també que l’Ajuntament s’’acosti al barri i hi programi actes i activitats i incorpori aquest barri en el circuit cultural i social de la ciutat, portant també actes i festes en aquesta zona de la vila. Per tal de millorar la integració i la cohesió del barri, cal portar al local de l’’Associació de veïns i veïnes la possibilitat de fer classes de repàs gratuïtes, cursos formatius per als diferents sectors socials i generacionals del barri, i donar eines i recursos a la seva associació de veïns i veïnes per tal d’’ajudar en la recuperació econòmica i social d’’aquest barri.

En definitiva, cal redactar un pla de treball que programi actuacions a curt, mig i llarg termini que permeti recuperar un barri durament castigat per la crisis econòmica, però que tanmateix ha estat deixat de costat per part de l’Ajuntament de Blanes. Cal reconèixer aquest greuge i revertir les polítiques públiques d’inversions cap a aquesta zona de la població.

.Per aquestes raons:

Els Grups Municipals d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Batega per Blanes proposen a la consideració del Plenari l’’adopció dels següents acords:

1.- Instar a l’’Equip de Govern de l’’Ajuntament de Blanes a la redacció, oberta a la participació dels veïns i veïnes del barri, d’’un pla de recuperació de Valldolig, que programi actuacions a curt, mig i llarg termini i contempli mesures tant urbanístiques com socials, educatives i ambientals.

2.- Instar a l’’Equip de govern a prioritzar les mesures aplicables a curt termini i executar-les abans de 12 mesos, com poden ser la modificació dels horaris del bus, les ordres de neteja del solars, i la reparació de paviments de calçada i voreres.

3.- Instar a l’’Equip de Govern a preveure en els pressupostos de 2018 les partides pressupostàries necessàries per dur a terme aquestes actuacions a curt termini.

4.- Traslladar aquest acord a l’’Associació de Veïns i Veïnes de Valldolig.

Grup Municipal d’ECV-EUiA
Grup Municipal Batega per Blanes