Retiren la balena morta del Port de Blanes per portar-la a un abocador

Quim Llorens

Al voltant de les 7 de la tarda d’aquest dimarts han finalitzat les tasques d’extracció, retirada i trasllat del cadàver de la balena que romania al port de Blanes des del passat dissabte al migdia. La Direcció General de Ports de la Generalitat de Catalunya, s’ha fet càrrec de muntar l’operatiu i d’assumir de les despeses que ha generat.

El plantejament inicial de remolcar la balena mar endins perquè continués el cicle del decés va ser descartada pel perill que podia suposar per a la navegació. Va ser llavors quan va sorgir la idea de traslladar-la al CRAM, el Centre de Recuperació d’Animals Marins, perquè se li practiqués una necròpsia i s’esbrinés que havia passat.

Traslladada fins a l’abocador de Lloret de Mar

Finalment, però, aquesta opció també s’ha acabat rebutjant, decidint-se que es traslladaria fins l’abocador de Lloret de Mar. L’operatiu ha començat pels volts de quarts de quatre de la tarda, després que ha finalitzat el muntatge d’una grua de grans dimensions arran de l’aigua. La maniobra inicial d’extreure la balena s’ha estroncat ja que, tal com s’havia temut, al hissar-la s’ha trencat la cua perquè el cadàver porta molts dies en avançat estat de descomposició.

En la segona maniobra, quan s’ha subjectat l’animal per dues bandes amb una doble braga, ja s’ha pogut deixar dins el contenidor que esperava just al seu costat, un recipient de grans dimensions segellat amb poliuretà per evitar l’escapament de líquids. Per extreure la balena ha estat necessària la intervenció d’una grua amb una ploma d’uns 60 metres de llargària, dels quals ha estat necessari estendre 50 metres. Al hissar-la també s’ha pogut constatar el seu pes real, que era de 25 tones, enlloc de les 6 tones que s’havia pensat inicialment.

Quim Llorens

L’operatiu d’extracció també ha comptat amb la feina que han dut a terme cinc submarinistes de Blanes Sub, que han treballat des de terra en coordinació amb la resta d’efectius. Poc després d’un quart de set de la tarda s’ha posat en marxa la comitiva pel trasllat fins a Lloret, en una operació que s’ha fet sense aturar-se en cap moment en rotondes o cruïlles. Es tractava de procurar que el seu pas pel nucli habitat fos el més ràpidament possible, a causa de la intensa fortor que desprenia l’animal en descomposició.

Policia Local i Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes s’han encarregat de fer l’acompanyament fins el terme del veí municipi, on han estat rellevats pels seus efectius de seguretat. Durant tot el trajecte l’han seguit una cuba d’aigua i una hidro-netejadora de Nora, l’empresa de neteja i recollida d’escombraries que treballa al municipi.

L’objectiu ha estat que el transport de la balena fins a l’abocador de residus de Lloret no suposi cap prejudici per Blanes, població on va ser traslladada dissabte passat al migdia. El cetaci mesura uns 16 metres de llargària, i ja tres setmanes que va ser albirat per primera vegada prop del litoral gironí. Des de llavors, els corrents marins van provocar que se l’anés localitzant en diversos indrets fins que finalment va quedar varada a la Platja Gran de Lloret la nit de divendres a dissabte.