Blanes dedica una exposició als comerços més antics de la ciutat

Un dels puntals econòmics més destacats de Blanes és el sector comercial, que compta amb històriques nissagues familiars de llarga trajectòria.

Conscient de la seva importància, des de l’Arxiu Municipal i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes s’ha organitzat una exposició inaugurada el vespre d’aquest passat dijous a la Sala Casa Oms, que es podrà visitar fins al 27 de maig.

El primer tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, acompanyat de la regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany, van encapçalar l’acte inaugural, on també van assistir-hi regidors i regidores del consistori. També van compartir la inauguració nombrosos representants del sector comercial del municipi.

La inauguració va incloure el lliurament d’un obsequi als representants de les botigues centenàries. Va ser en aquest moment quan el tècnic de l’Arxiu Municipal de Blanes, Aitor Roger, va explicar a la concurrència els detalls històrics i anècdotes de cada establiment.

51 comerços antics

Presentada sota el títol Botigues Centenàries i altres establiments amb història, l’exposició convida a fer un tomb per la història de 51 comerços de Blanes que han depassat els 50 anys i en alguns casos els 100 anys d’activitat.

Conèixer la història de cadascun d’aquests llocs evocarà en molts vilatans i visitants records d’altres temps, pàgines viscudes del dia a dia o episodis rellevants de la memòria col·lectiva com a poble.

Pastisseria Orench

Altres descobriran potser per primera vegada anècdotes curioses o personatges rellevants. A més a més, els fets que han tingut per escenari aquests establiments transcendeixen les seves quatre parets, i han esdevingut en episodis que permeten entendre millor la història local: canvis urbanístics, fenòmens meteorològics, migracions, fets bèl·lics, festes populars, etc.

S’han identificat 17 establiments que acrediten tenir com a mínim 100 anys d’història, i s’ha fet un llistat que recull fins a 34 comerços que acumulen més de 50 anys.

En total, doncs, sumen més de 3.400 anys d’història. Es tracta d’una xifra prou important com per ser objecte d’aquesta mostra i per ajudar a prendre consciència del què això significa per a una població com Blanes.

Can Saura

El comerç de proximitat, part de la història local

Molts d’aquests establiments es mantenen encara al mateix carrer on van néixer, d’altres han canviat d’emplaçament. Entre els més antics està l’emblemàtic bar d’Els Terrassans, antigament conegut com Can Bastart. Data de l’any 1854, i des de l’1 de novembre de 1962 el van passar a regentar Joan Bota i Pepeta Gibert. Actualment el seu fill, Fèlix Bota Gibert, continua amb la nissaga familiar.

Una de les botigues més antigues de Blanes és Casa Ros. Fundada l’any 1919, els seus orígens es remunten a l’illa de Cuba, on va haver d’emigrar Joan Ros i Massó, nascut a Sabadell el 1858. Es va establir a l’Havana, on es va casar i va tenir 4 fills, un dels quals és Francisco Ros, avi de l’actual propietari de Casa Ros, Joan Ros.

L’objectiu de la mostra és contribuir a valorar el comerç de proximitat, l’atenció personalitzada i la qualitat dels articles que s’hi poden adquirir, a més d’estimar i valorar la mateixa història de la vila.

Carrer Ample, anys 60 del segle XX

El llistat –que pot o no ser complert i exhaustiu- documenta tota una sèrie d’establiments, la majoria dels quals segueixen en actiu.

Evolució demogràfica de Blanes durant els darrers 100 anys

L’origen d’aquestes nissagues de botiguers i emprenedors transportaran al visitant de l’exposició a un Blanes que fa 100 anys tenia poc més de 5.000 habitants, i que en les dècades següents va començar a créixer ràpidament amb l’arribada dels nous blanencs, alguns d’ells fundadors d’aquestes botigues històriques. En només 15 anys, en el període de 1955 a 1979, a Blanes es va doblar la població, i a partir de llavors l’augment va començar a ser més lent i progressiu.

El carrer Ample, a principis del segle XX

La població blanenca no es va tornar a doblar fins al 2000, quan es va arribar als 32.443 habitants, i en poc més de set anys es va arribar a situar en els 40.000 habitants.

Aquesta xifra es manté estable els anys següents, de manera que a principis d’abril d’aquest 2017 el nombre d’habitants era de 39.166 persones.

L’oferta comercial ha crescut i s’ha adaptat a les demandes de cada moment. Una gran part de les botigues tradicionals que existien han desaparegut. Paral·lelament al naixement dels nous barris que ara conformen el Blanes del segle XXI –en l’actualitat es comptabilitzen 24 associacions de veïns- també han nascut noves botigues i àrees comercials que segueixen el testimoni viu, el camí iniciat segles enrere.

Bar Rafel

Visites guiades per completar l’exposició d’establiments històrics

L’exposició s’allotjarà a la Sala Casa Oms fins el 27 de maig, i estarà oberta en els següents horaris: de dilluns a dissabte d’11 a 13 h i de 18 a 20’30 h, així com els diumenges d’11 a 13 h. Per completar l’experiència, l’Arxiu Municipal de Blanes també ha organitzat dues jornades de visites guiades a finals de mes, el divendres 26 i el dissabte 27 de maig.

Es tracta d’una activitat gratuïta, i els horaris s’han programat perquè tinguin lloc tots dos dies a les 10 i les 12 del matí, així com a les 5 i les 7 de la tarda. Tan sols cal formalitzar la inscripció a través del telèfon 972 330 348 i el correu electrònic turisme@blanes.cat

Fotos: Ajuntament de Blanes i Arxiu Municipal de Blanes