La Colla Gegantera de Blanes celebrarà aquest dissabte el seu 25è aniversari

Quan arriba una data tan assenyalada com és complir els 25 anys el què toca és celebrar-ho. Això és el què han pensat els membres de la Colla Gegantera de Blanes, que enguany fan aquesta commemoració després que va ser al 1992 quan els seus dos gegants, en Gastó i na Caterina, van ser batejats i presentats a tots els vilatans.

L’acte central de la celebració tindrà lloc dissabte vinent, 6 de maig, amb un munt d’activitats organitzades amb la col·laboració de diverses entitats i grups musicals de la vila. La major part s’allotjaran a la plaça dels Dies Feiners, tot i que –tal com ha de ser tractant-se d’una colla gegantera- n’hi haurà una de molt especial que tindrà per escenari diversos carrers del nucli històric.

La jornada s’encetarà a les 11 del matí a la plaça dels Dies Feiners, amb un taller de capgrossos organitzat amb el suport de l’Esbart Joaquim Ruyra. Els nois i noies que hi hagin participat podran lluir les seves creacions a les activitats de la tarda, començant per una espectacular cercavila.

Una triple cercavila amb diversos ingredients

Un dels moments culminants de la jornada tindrà lloc a partir de 2/4 de 7 de la tarda, amb una triple cercavila que comptarà amb una vintena d’ingredients que sortiran des de tres llocs diferents: carrer Muralla, carrer Raval cantonada amb la Riera i plaça de l’Església. Precisament el llançament de tres coets des de la plaça de l’Església serà l’indicatiu perquè comencin les tres desfilades.

El diferents membres de la Colla Gegantera de Blanes –amb els gegants, gegantons i capgrossos- seran un dels plats centrals, però també es comptarà amb la participació de diverses entitats. Hi haurà bandes musicals, grups de música i percussió, així com capgrossos i gegants d’escoles i de diverses entitats que col·laboren.

Noces d’Argent dels gegants de Blanes: en Gastó i na Caterina

Les tres cercaviles confluiran a la Plaça dels Dies Feiners, on a 2/4 de 8 començarà la celebració de les Noces d’Argent dels gegants de Blanes: en Gastó i na Caterina, que representen els Vescomtes de Cabrera, antics senyors feudals de la vila. Com a preàmbul, hi haurà els balls dels capgrossos, el del gegantó Vadó 7 Trossos, el ball dels padrins de noces –na Violant de Prades i en Bernat Joan de Cabrera, els gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra- i el que protagonitzaran els mateixos gegants.

Tot seguit l’alcalde, Miquel Lupiáñez, serà l’encarregat d’oficiar la renovació dels vots del casament entre Gastó i Caterina, a qui s’imposaran dues bandes que representen la commemoració. La simbòlica cerimònia es tancarà amb un ball col·lectiu de totes les figures de la Colla Gegantera de Blanes al so en viu i en directe que interpretaran totes les bandes.

A les 9 de la nit començaran els concerts. Primer amb La Bandeta, Namleless Septet, The Sus4 Quartet i la Big Band del Col·legi Santa Maria; i a les 11 de la nit, per acabar la celebració, una segona sessió de música amb la VBella Banda.

Conte Gegant Il·lustrat amb la participació de 2.300 escolars

El preàmbul d’aquest acte central va tenir lloc el passat 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi. Va ser llavors quan es va presentar el Conte Gegant Il·lustrat que s’ha confeccionat amb la participació d’uns 2.000 escolars de Blanes. Les set escoles públiques del municipi, així com l’Escola d’Educació Especial Ventijol s’han ocupat d’il·lustrar els seus contes, recollits en un llibre gegant que té com a protagonistes els gegants.

Els nois i noies que han contribuït a que fos realitat tenen entre 3 i 12 anys d’edat, i han fet servir la imaginació i les seves dots artístiques per omplir de contingut un total de 145 fulls de 50cm x 65 cm, amb un pes total de 16 kilos. El Centre de Recursos Pedagògics de La Selva (el CRP), amb seu a Blanes, tindrà dipositada la versió física com a fons de préstec durant un temps i, posteriorment, passarà a formar part del fons documental de l’Arxiu Municipal de Blanes, on quedarà dipositat definitivament.

La presentació es va fer a la parada que la colla va tenir durant tota la Diada de Sant Jordi al Passeig de Dintre. D’altra banda, el conte també s’ha digitalitzat i el CRP de Blanes ha fet la difusió perquè es pugui visualitzar i imprimir a través d’aquest enllaç: https://sites.google.com/view/gegantsblanes

Fotos: Ajuntament de Blanes