La Mare de Déu del Vilar de Blanes visitarà el diumenge Santa Cristina de Lloret

Des de fa segles que el Santuari del Vilar ha estat i és un referent cultural i religiós de primer ordre per la ciutat de Blanes i per la comarca. El Vilar té ferms lligams amb els veïns de Lloret, Tordera, Malgrat, Palafolls… La tradició diu que el 5 d’agost de 1012 una jove pastoreta va trobar la imatge de la marededéu.

És per aquest motiu que aquest 2012, l’Obreria del Vilar commemora amb un seguit d’actes els mil anys de la troballa. El proper diumenge 4 de març es produirà un acte simbòlic i sense precedents. Per primera vegada, la Mare de Déu del Vilar visita Lloret. L’Obreria de Santa Cristina ens convida a la seva ermita per participar al tradicional Aplec dels Perdons.

Ha perdurat fins avui la llegenda que els blanencs es van vendre Santa Cristina als lloretencs per un plat de cargols. És una faula simpàtica sota la qual segurament s’amaguen alguns fets històrics d’enfrontaments.

Segons hem sentit explicar a la gent més gran, fa uns quants anys l’Aplec dels Perdons sovint acabava a cops de roc entre blanencs i lloretencs, per la llegenda de l’antic litigi del terme municipal. Ben segur que l’acte de germanor que preparem ajudarà a dissipar encara més antigues rivalitats.

Els qui vulguin acompanyar la imatge a peu han de saber que sortirem del collet de Santa Bàrbara a ¾ d’11 del matí. En arribar a Santa Cristina, es cantaran els goigs del Vilar i participarem de la missa de les 12, dins la qual hi haurà parlaments de representants d’ambdues obreries. Tot seguit hi haurà sardanes i una arrossada popular.

Voldríem convidar a la ciutadania a participar-hi i agrair als qui desinteressadament estan contribuint a fer possible el calendari d’activitats d’aquest any tant especial pel Vilar. A particulars, entitats i institucions, en un temps de crisi, que fa que els actes siguin més de germanor que mai, compartint allò que ja és un fet consolidat però donant-li una major dignitat i relleu en ocasió del Mil·lenari.

«Dels blanencs i sa comarca, sou la gràcia i sou el nord… Doneu-nos (a tots) goig i alegria, Mare de Déu del Vilar».

Text: Obreria del Santuari del Vilar

Nota: Els blanencs que es vulguin quedar després a l’arrossada, poden adquirir els tiquets a l’establiment Casa Saura.

Podeu seguir el calendari d’actes al Facebook Santuari del Vilar o al bloc www.santuaridelvilar.wordpress.com