L’Oficina de Català engega la 9a Campanya de Voluntariat per la Llengua

Parella Voluntaris per la Llengua 2011

L’Oficina de Català, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, ha iniciat una nova Campanya de Voluntariat per la Llengua, que aquest 2012 ha arribat ja a la seva 9a edició consecutiva.

El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc.

Al llarg d’aquests darrers vuit anys d’experiència han participat a les diferents edicions de la campanya més de 1.800 persones, amb una mitjana d’unes 150 i 300 persones cada any, quantitats que demostren que Blanes és un lloc acollidor i obert en matèria lingüística.

A banda de mobilitzar la iniciativa individual ciutadana, aquesta campanya ha comptat amb la implicació d’institucions i del teixit associatiu del municipi. En aquest sentit, cal destacar l’adhesió de les dues entitats de comerciants de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. Igualment, la campanya Voluntariat per la Llengua també ha comptat amb la complicitat del teixit associatiu del municipi, així com amb la dels centres educatius de secundària.

I és que la campanya Voluntariat per la Llengua és una acció d’abast global, que implica persones de totes les edats, professions, nivells culturals i socials. Aquesta és precisament la seva gran virtut i la raó per la qual aquesta acció ha fet més per la promoció de l’ús social del català que moltes altres campanyes més dirigides, ja que combina dos aspectes: la difusió del català entre la població immigrada i la cohesió social.

Millor actitud llingüística

Participants en una anterior campanya del Voluntariat per la Llengua

A més a més, ha incidit en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants, que és el fet d’ajudar-los a superar la dificultat de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’acceptació de l’altre i no pas com a signe de mala educació.

Un any més, l’Oficina de Català de l’Ajuntament de Blanes fa una crida a la ciutadania perquè participi en una nova edició de la campanya, que començarà el 19 de març i s’allargarà fins al 27 de maig. El que es proposa als participants és que durant aquest temps -10 setmanes- dediquin una hora a la setmana a practicar el català.

Per ser voluntari només s’ha d’omplir una fitxa indicant la disponibilitat horària. Es pot fer adreçant-se personalment a l’Oficina de Català (Casa de la Cultura, carrer Jaume Arcelos número 7) els matins de 09’00 a 14’00h., o bé a través d’Internet accedint al web de l’Ajuntament de Blanes www.blanes.cat. En tots dos casos, hi ha temps per inscriure’s fins al 13 de març.