Comunicat del PdeCAT de Blanes sobre Birrasana

Foto: Quim Llorens

Els darrers esdeveniments fan necessaris uns aclariments davant la marxa del Festival de Cervesa Artesana Birrasana de Blanes.

Alguns dels motius que han portat als organitzadors del Birrasana a canviar de població aquest esdeveniment han sigut les queixes continuades per part dels establiments de restauració del passeig de Mar i el posicionament d’alguns grups de l’oposició a les ajudes rebudes. Una de les principals condicions gairebé innegociable per part de l’organització ha estat la ubicació.

Per part del sector d’hostaleria, alguns dels punts que han generat més desacord són la ubicació i els perjudicis de la visibilitat que causa a les terrasses del Passeig de Mar, els sorolls, el tipus de turisme que atrau o la brutícia. Per part d’alguns dels regidors de l’oposició el més discutit és l’atorgament per part de l’Ajuntament de 5.000 euros mitjançant un conveni el qual l’organització ha complert. Tanmateix, discuteixen l’ajuda econòmica a una entitat privada, l’exempció del pagament d’ocupació de la via pública o altres despeses indirectes com la neteja que assumia l’Ajuntament.

Després de l’esdeveniment es va realitzar una reunió amb tots els regidors del consistori, els organitzadors i el sector d’hosteleria (comptant amb hotels i restaurants) amb la intenció de conciliar els interessos contraposats. Escoltades totes les parts, el sector de la restauració demana un canvi clar d’ubicació de l’esdeveniment, però en cap cas fora del poble, recolzats amb una enquesta feta a més d’una vintena de restaurants i bars de la zona.

L’equip de govern proposa fins a 4 espais viables alternatius: l’esplanada de darrera del pavelló vell, la plaça dels Països Catalans, el passeig de la Marina o l’espai on se celebra l’Ensorra’t. S’exposen als grups de l’oposició aquestes propostes en una segona reunió, que semblen ben rebudes i per això no s’aporta cap altra proposta d’ubicació viable. Posteriorment, es trasllada aquesta informació als organitzadors per a què sigui estudiada. És bo recordar que totes les reunions que s’han realitzat entre l’equip de govern i l’organització han sigut de caire conciliador, cosa que els organitzadors han agraït en tot moment.

Els organitzadors, que continuen rebent la pressió d’alguns grups de l’oposició i dels sectors ja expressats, són convidats a una Comissió Informativa amb regidors de tots els grups polítics on se’ls hi exigeix, per part dels regidors de l’oposició i fora de conveni aprovat, els comptes del Festival. En aquesta mateixa reunió els regidors de l’oposició van tenir l’oportunitat de fer les preguntes i aportacions de millora pertinents essent el resultat de participació quasi nul.

Finalment, els organitzadors ens comuniquen que no hi ha cap proposta d’ubicació que els convenci, ja que la seva condició innegociable són els 1500 m2 de carpa davant del mar amb unes mides de carpa concreta i sense haver d’augmentar el cost del muntatge i desmuntatge.

Per acabar, volem ratificar que apostem per fer de Blanes un poble on blanencs i visitants puguin conviure i gaudir de les iniciatives que s’hi desenvolupen al llarg de l’any, ja siguin organitzades pel mateix municipi, entitats o a partir d’iniciatives privades. El Festival Birrasana, nascut el 2011, s’ha fet gran a Blanes en els darrers 6 anys. La iniciativa dels cervesers blanencs ha comptat amb el suport per part del municipi des d’un primer moment, valorant allò que ens ajudi a créixer com a destinació turística i que ampliï el ventall d’activitats en benefici als diferents sectors.

Més enllà de tots aquests fets, des del partit Demòcrata de Blanes, després d’escoltar les parts en conflicte i proposar mesures que poguessin ser acceptades per tothom, lamentem no haver pogut arribar a l’entesa per fer possible la seva continuïtat.

Entenem que aquest tipus d’esdeveniments són beneficiosos per la bona marxa del poble, més encara quan el sector serveis s’ha convertit en un dels principals motors econòmics, que hem de saber recolzar i complementar amb l’ajuda dels altres sectors productius. Des de la nostra responsabilitat de govern seguirem apostant per potenciar les activitats que ajudin a reactivar el poble i vetllar perquè totes les parts implicades puguin sentir-s’hi
còmodes.