La birra emigrant

El festival de cervesa artesana Birrassana ha anunciat la seva marxa de Blanes per celebrar les properes tres edicions al municipi veí de Lloret de Mar


El primer festival de la cervesa artesana de Blanes va començar l’any 2011 organitzat a través d’una entitat sense ànim de lucre, Birrassana, i rere aquesta la cervesera blanenca Marina, com un punt de trobada de productors artesans tant de l’Estat com d’altres punts del món.

Aquest esdeveniment ha estat celebrant fins ara 6 edicions que han anat any rere any consolidant-se i ampliant el públic i les instal·lacions del mateix festival, i s’havia convertit en un punt de referència del sector. Finalment, però, un seguit de desavinences han acabat amb la migració d’aquest festival cap al municipi veí de Lloret de Mar. Què ha passat per arribar fins aquí?

En primer lloc, el festival Birrassana ha estat qüestionat pel fet que s’usés una entitat com instrument d’una empresa per tal de celebrar el festival, ja que aquest fet, ser una entitat, suposa la bonificació de l’ocupació de la via pública que totes les empreses han de pagar.

Tanmateix, a més de la bonificació de la via pública, l’Ajuntament hi aportava ajudes tant en efectiu  (5.000€ en la seva darrera edició), com en especies (prop de 2.000€ en conceptes com neteja i publicitat),  així com l’aportació per part del Patronat de Turisme (ens públic de la Diputació de Girona) d’un ajut equivalent a 6.000€ per a la instal·lació de la gran carpa que cobria el certamen.

Estem parlant, doncs, que aquesta entitat rebia més de 10.000€ en ajudes públiques a més dels mateixos ingressos de les inscripcions dels cervesers. Per aquest motiu, grups com ICV-EUiA i Batega per Blanes vam proposar la modificació del conveni per tal que aquest es fes entre Ajuntament i Empresa, i no amb una entitat ja que no operava com a tal.

I per últim, que aquesta empresa, en tant que rebia subvencions i ajudes públiques, presentés una liquidació del balanç de comptes de l’activitat, ja que si bé els primers anys va fer-ho, en les darreres edicions aquesta transparència es va limitar a la justificació de factures per equivalència a 10.000€.

En segon lloc, l’altre gran debat al voltant de Birrasana ha estat l’emplaçament. Ubicat al passeig de mar, aquest va generar el rebuig de bona part dels restauradors de la zona, donat que la carpa tancava i donava l’esquena a les terrasses, tapant les vistes i part de la clientela a aquests restauradors.

Per aquest motiu, l’equip de govern de l’Ajuntament de Blanes va demanar a Birrasana el trasllat de l’esdeveniment a la plaça dels pavellons antics, una proposta clarament insuficient ja que l’espai era excessivament reduït per les dimensions del festival. Des d’ICV-EUiA, hem proposat alternatives d’altres ubicacions com l’esplanada del Port de Blanes, o fins i tot el mateix passeig de mar, canviant la organització interior de la carpa,  obrint els laterals i ampliant-se a la resta del passeig per no donar l’esquena a les terrasses.

Finalment, però,  l’enrocament en les posicions de l’Ajuntament ha acabat per empènyer el festival al poble del costat, perdent així un altre espai festiu i tanmateix gastronòmic que diversificava les festes i calendaris del municipi.

La incapacitat per conciliar els interessos particulars amb els interessos col·lectius ha acabat per tornar a fer perdre un altre activitat de referència, i obliga a una empresa blanenca com és Marina a emigrar 7 quilòmetres al nord per poder fer el mateix, en un municipi no excessivament sobrat d’iniciatives del seu teixit social i empresarial per dur a terme actes i punts de referència populars a la vila.

Víctor Catalan, regidor d’ICV-EUiA Blanes
Jordi Urgell, regidor de Batega per Blanes