Reunió entre l’alcalde de Blanes i el nou cònsol de Gàmbia a Girona

x

El cònsol Kabuneh Sakoli Kanteh i l’alcalde Miquel Lupiáñez

Ahir al migdia es va celebrar una reunió a l’Ajuntament entre l’alcalde Miquel Lupiáñez i el nou cònsol honorari de Gàmbia a les comarques gironines, Kabuneh Sakoli Kanteh. L’objectiu ha estat presentar-se al batlle i començar a establir relacions entre l’Ajuntament i el Consolat de Gàmbia a Girona.

A la trobada també han assistit les tècniques del Departament d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Lurdes Rodríguez i Marian Kebbeh.

Els dos representants han coincidit en valorar positivament el resultat de la trobada. Així, l’alcalde de Blanes ha destacat: «Ens hem posat a la seva disposició per ajudar-los en el què puguem i estigui al nostre abast, ja que compten amb un gran nombre de blanencs i blanenques que procedeixen de Gàmbia».

Imatge de la trobada

Imatge de la trobada

A Blanes hi ha actualment un total de 619 persones provinents de Gàmbia: 535 són homes, i 84 són dones. Al padró d’habitants de Blanes d’aquest mes de febrer, els ciutadans d’origen gambià ocupen, per nacionalitat, el tercer lloc, després dels espanyols i els qui procedeixen del Marroc (835 persones).

Actualment hi ha tres entitats que fan de pont entre Blanes i Gàmbia: l’Associació d’Africans de Blanes Sa Forcanera on el 90% són gambians i l’Associació Mosoolu de Dones Africanes de Blanes. D’altra banda, des de fa uns quants anys es va posar en marxa l’Associació per al Desenvolupament Agrícola de Kuwonku, al front de la qual estan dos blanencs.

consol_gambia2

La trobada servirà per mantenir relacions entre l’Ajuntament blanenc i el consolat gironí de Gambia

Històricament, Blanes ha comptat durant els darrers anys amb una nodrida presència de ciutadans provinents de Gàmbia. Malgrat continua sent la tercera nacionalitat de major procedència, el nombre de persones ha disminuït força després que es va arribar al més elevat l’any 2008, quan n’hi havia un total de 926 censades i Gàmbia ocupava el segon lloc quant a països de procedència, per sobre del Marroc, que en comptava amb 804.

Pel que fa a la demarcació gironina, la presència de gambians també és força nombrosa. Segons el Consolat de Gàmbia, actualment hi ha unes 9.000 persones que viuen a la província de Girona, mentre que a Catalunya són uns 18.000 ciutadans. En el conjunt d’Espanya el nombre total és de 25.000 persones.

Els serveis que ofereix el Consolat de Gàmbia a Girona són administratius i de gestió de documents oficials, tant del govern de Gàmbia com dels que corresponen a la gestió consultar. Tanmateix, s’ofereix a les persones, així com a les institucions i associacions. D’igual manera, dóna assistència legal en tots els àmbits a través del Departament de Serveis Jurídics, i gestiona temes de promoció i desenvolupament bilaterals en qualsevol tipus d’activitat social i econòmica.

Fotos: Ajuntament de Blanes