LMJ Trio, liderat pel blanenc Lucas, guardonat al Concurs Internacional de Jazz de Tárnow a Polònia

lmj_1

Ja se sap que, de vegades, no s’és profeta a la teva pròpia terra i cal anar lluny per aconseguir triomfar i fer-se un nom. Aquest ha estat el cas de tres joves músics, estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya (l’ESMUC), que han guanyat el segon premi del Concurs del Festival Internacional de Jazz de Tárnow (Polònia), en l’apartat de categoria oberta.

Lucas Martínez (saxo tenor), Miquel Álvarez (contrabaix) i Josep Cordobés (bateria) formen LMJ Trio, que ha estat finalista de la vuitena edició del certamen i ha rebut un premi que els permetrà participar en la propera edició del festival, a més de rebre una dotació econòmica de 1.500 €. No ha estat l’únic guardó, ja que el saxofonista Lucas Martínez ha estat distingit com el millor solista del festival i els altres dos membres del grup (Miquel Álvarez i Josep Corobés) han rebut sengles mencions honorífiques com a músics individuals.

LMJ Trio, un grup de jazz en ascens

La formació va néixer fa un any gràcies a les trobades i sessions d’estudi on participaven els tres músics de l’ESMUC. Presenten un repertori basat en estàndards renovats a partir de nous arranjaments, re harmonitzacions i ritmes. Tot això, combinat amb temes propis que exploren noves sonoritats. Malgrat la breu trajectòria amb què encara compta, ja han actuat en diversos espais i festivals.

Així, s’ha pogut gaudir del seu bon fer a llocs com el Sunset Jazz Club, Jazzsí Club, Robadors 23, Sala La Ramona, Sala Fènic, Monestir de Montserrat o el Festival de Música als Parcs de Barcelona, entre d’altres. Enguany han gravat la seva primera maqueta i cal dir que, comptant amb el suport de l’ESMUC, han participat al Seminari Internacional de Jazz de Siena (Itàlia) com a convidats amb beca completa, juntament amb Roger Santacana, Eladio Reinón i Francesc Capella, cap de departament de l’ESMUC.

El Festival Internacional de Jazz de Tárnow es programa a finals d’any en aquesta localitat polonesa i, durant dues setmanes, la ciutat acull concerts i diverses activitats, entre les quals s’inclou el concert de jazz i el concurs de solistes. D’aquesta manera, per aquest festival han passat figures com els guitarristes Mike Stern i John Scodfield; els bateries Dennis Cambers i Jack DeJohnete, o bé el trio Medeski, entre d’altres.

Sòlida trajectòria musical

Nascut a Blanes l’any 1994, Lucas Martínez va començar els estudis musicals en la seva vila d’origen per continuar-los al Taller de Músics de Barcelona. Actualment estaÌ cursant quart de saxo jazz a l’ESMUC, i amb només 20 anys ja compta amb un total de 13 discs editats, un d’ells amb la seva banda: Lucas Martínez Group. Ha actuat en un bon grapat de clubs i festivals d’arreu de Catalunya amb músics com Jorge Rossy, Raynald Colom, Marco Mezquida, Jo Krause, David Pastor, David Mengual, i Joan Díaz.

LMJ_2

Juntament amb el seu grup, Lucas Martínez & Félix Rossy Quintet, han estat escollits guanyadors del concurs Dbut organitzat per Joventuts Musicals, així com finalistes al I Concurs Internacional de Jazz de Talavera de la Reina. També estan distingits amb el Premi Josep Anton Galera amb el que tenen l’oportunitat de gravar un CD i, per últim, amb el grup Vernau Mier han estat finalistes al II Concurs Internacional de Jazz de Talavera de la Reina, així com al V Concurs de Jazz de Castellón.

Josep Cordobeìs Miravitlles, nascut l’any 1993 a Manresa, va estudiar al Conservatori de Música d’aquesta localitat i enguany ha finalitzat la seva formació musical de bateria jazz a l’ESMUC. Teì un ampli repertori en el llenguatge de big band, i ha format part de moltes d’elles, com la Big Band de Viladordis, la Big Band de l’ESMUC, la OJO (Original Jazz Orchestra del Taller de Muìsics), la Big Bom Band de Sallent, amb la qual ha enregistrat 3 discos, o la Gramophones Allstars Big Band.

Tambéì ha tingut l’oportunitat de girar per arreu de Catalunya, l’estat espanyol i Europa en nombroses ocasions coneixent, tocant i viatjant amb figures com Jorge Pardo, Luiìs Bonilla, Charles Davis, Mikel Mosmann, Sigi Field, Jorge Rossy, Felix Rossy, Michael Kaanan, o David Pastor entre d’altres. A Josep Cordobés també el podem trobar com a músic de sessióì, enregistrant discos d’estils molt diversos, com per exemple l’últim treball d’Enric HernaÌez, Judith PuigdomeÌnech, Anaïs Vila, Monk Electric Band o Last Lion, per citar-ne alguns.

Per últim, Miquel AÌlvarez, nascut l’any 1992 a DeÌnia, va començar el seu aprenentatge al conservatori d’Oliva, i vint anys més tard va continuar amb els estudis al Conservatori Superior de Música de València, amb l’especialitat de contrabaix jazz. Dos anys més tard d’ingressar-hi, al 2014, es va traslladaar a Barcelona per finalitzar a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Forma part de grups com Vicent Macian Trio, Vicent Espiì Trio, The Cats Quintet, Joan SaldanÞa & Pepe Zaragoza Quintet, etc. Ha actuat a Alemanya, Regne Unit i a gran part de l’estat espanyol amb músics com Vicent Macian, Javier Vercher, Santi Navalón, Enrique Oliver o Iago Fernández,