Exposició “Els Serrat i la fotografia” a Blanes

Cartell de l’exposició

Blanes és una ciutat amb una dilatada tradició fotogràfica. Aquesta vinculació a la fotografia arrenca de finals del s. XIX i es consolida els anys seixanta del s. XX amb l’aparició de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica, una entitat encara avui plenament activa.

D’entre els noms vinculats a aquesta disciplina hi figura en un lloc preeminent el de la família Serrat. Ricard Serrat Ayats (Blanes 1906-1980) i Ricard Serrat Rondón (Blanes, 1943), pare i fill, varen formar part activa de l’època daurada de l’Agrupació i les seves obres varen assolir importants guardons en concursos a nivell català i estatal.

Ha estat la donació de Ricard i Júlia Serrat el que ha permès a l’Arxiu Municipal poder organitzar i difondre l’obra d’aquests dos esplèndids creadors. Dos mestres d’una fotografia artesanal que avui ja pràcticament ha desaparegut en mans del Photoshop. La inauguració de l’exposició es farà el proper divendres dia 15 de juliol a les 19 hores a la Sala García Tornel (Ample, 9) de Blanes. Es podrà visitar fins al 21 d’agost.

Aquestes imatges, fruit de dues opcions diferenciades i alhora complementàries de fer fotografia, ens interpel·len sobre les tendències artístiques, la gent i el paisatge canviant del Blanes dels anys cinquanta, seixanta i principis dels setanta.

Cal dir, també, que les fotografies que exposem tenen més d’una lectura. N’hi trobareu d’estrictament informatives, documentals i memorialístiques; d’aquelles que evoquen records i històries compartides. Però també d’aquelles que van més enllà i, com passa amb les obres d’art, tenen el poder de suggerir altres mons i realitats.

Aquest és el llegat que els Serrat han fet a la seva Vila. Desitgem que el tast que us n’oferim sigui del vostre interès.

Fons de l’Arxiu

L’Ajuntament de Blanes, després d’iniciar les Publicacions Municipals de Blanes amb les  col·leccions anomenades “Cortils i Vieta”, “Clàssics Blanencs” i “Lectura Popular Blanenca”, va decidir crear una nova línia editorial centrada en l’Arxiu Municipal. La voluntat era donar a conèixer, tant als investigadors com a la societat en general, els fons documentals de procedència pública i privada que atresora el servei. És per això que la col·lecció es va anomenat “Fons de l’Arxiu”.

Al llarg de 15 anys l’Arxiu ha anat reunint una gran diversitat de fons. Una part d’aquesta documentació prové del que ha generat el mateix Ajuntament des de l’època medieval fins als nostres dies. L’altra prové de la política de donacions i cessions que ha fet l’Arxiu i que ha conduït a salvaguardar fins a un centenar de fons diferents: d’associacions, d’empreses, de comerços, de masos, personals, judicials o patrimonials.

En aquests fons hi podem trobar manuscrits en paper o pergamí, impresos, gravats, fotografies, pel·lícules, cartografia, plànols o documents sonors. Aquests documents són la base del coneixement de la història de Blanes i al mateix temps formen part de la memòria col·lectiva de la comunitat.

El quart volum de la col·lecció Fons de l’Arxiu el dediquem a l’obra fotogràfica de Ricard Serrat Ayats (Blanes 1906-1980) i Ricard Serrat Rondón (Blanes, 1943). Ha estat la donació de Ricard i Júlia Serrat el que ha permès a l’Arxiu Municipal poder organitzar i difondre l’obra d’aquests dos esplèndids creadors. Dos mestres d’una fotografia artesanal que avui ja pràcticament ha desaparegut en mans del Photoshop.