Blanes amplia la promoció dels productes de pastisseria de Setmana Santa als visitants estrangers

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

L’Ajuntament de Blanes i el sector dels pastissers i flequers del municipi han tornat a unir esforços per tercer any consecutiu i han impulsat una campanya de promoció coincidint amb l’inici de les vacances de Setmana Santa. L’objectiu és donar a conèixer i valoritzar els productes artesanals que es fan a la vila en motiu d’aquestes festes.

La idea de posar en marxa aquesta promoció va néixer arran del gran nombre de consultes que s’acostumaven a rebre a les Oficines de Turisme per poder localitzar els establiments on adquirir els productes més típics i representatius d’aquesta època de l’any: bunyols, tortells i mones. Des de l’Àrea de Promoció de la Ciutat es va pensar que, per iniciar la temporada turística, es podia aprofitar la ocasió per satisfer aquesta demanda a l’hora que es potenciava l’atractiu gastronòmic dels productes artesans que es venen en motiu d’aquestes festes.

Tot i que el principal públic a qui està adreçada la campanya és el visitant d’arreu de Catalunya i l’estat espanyol –que coneix millor la tradició gastronòmica de la Setmana Santa-, enguany s’ha volgut fer un pas més i també s’han editat díptics en anglès i francès, a banda dels que ja es feien fins ara, en català i castellà. En total, s’han editat 10.000 díptics que s’han repartit als centres escolars –ja que els nens i nenes són els principals destinataris dels tortells i mones-, així com en d’altres llocs de distribució.

Els fulletons s’estan repartint a les Oficines de Turisme, equipaments i dependències municipals de l’Ajuntament. Una part destacada del díptic reprodueix un mapa de Blanes amb l’adreça i localització dels 12 establiments que pertanyen a les 7 empreses del sector que enguany participen en la campanya. Es tracta de les fleques i pastisseries de Can Gironès, Orench, Gutiérrez, Can Mies, Gallostra, Forn Noé i Marina Dolç.

Tallers i Activitats adreçades a la mainada

La part central del díptic informa sobre tot el seguit d’esdeveniments que es fan a Blanes durant aquestes vacances de Setmana Santa. Per donar un major atractiu a la campanya de promoció, l’Ajuntament també ha organitzat diverses activitats complementàries relacionades amb el món de la pastisseria i l’actual cicle festiu.

Es tracta de tres tallers adreçats al públic infantil que s’allotjaran en unes carpes instal·lades al Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample. La mainada podrà escollir entre aprendre a fer-se la seva pròpia mona; pintar i decorar ous de Pasqua; o bé confeccionar vestits de manaies i màscares de conills de Pasqua. Els tallers s’han programat durant dos dies: el 3 i 4 d’abril, de 10’30 a 13’30 h, i aniran a càrrec de la companyia La Fera Ferotge, especialitzada en aquest tipus d’activitats. En cas de pluja, la previsió és que els tallers es traslladin a la Sala d’Assaig del Teatre, d’accés des del Carrer Ample, tombant pel Carrer del Lloro.

La participació és gratuïta i l’únic requisit és inscriure’s en el mateix lloc del taller, ja que les places són limitades. D’altra banda, un altre al·licient amb què comptarà la canalla durant seran uns jocs i castells inflables que estaran en marxa aquesta setmana durant tot el dia, del 2 al 5 d’abril, al Passeig Cortils i Vieta, molt a prop d’on estaran instal·lades les carpes dels tallers.

Actes tradicionals de Setmana Santa

Pel que fa als actes religiosos i tradicionals que se celebren a Blanes en motiu d’aquestes festes, el cicle es va encetar diumenge passat amb la benedicció de palmes i palmons a les tres parròquies de la vila. El gruix d’activitats tindrà lloc durant aquests propers dies i culminarà dimarts de la setmana vinent.

El dijous 2 d’abril es farà el relleu del capità dels Manaies de Blanes, amb una cercavila que sortirà des dels barris de Valldolig i Mas Borinot, i que farà una breu aturada a Els Pavos, on tindrà lloc el canvi de comandant dels armats. Tot seguit, la cercavila transcorrerà per diversos carrers del centre, en un dels esdeveniments que, cada any que passa, aixeca més expectació entre el públic assistent.

Ajuntament de Blanes

Benedicció palmes i palmons a la parròquia Santa Maria / Ajuntament de Blanes

L’endemà divendres, a 2/4 de 10 del vespre, hi haurà l’Anunci de la Processó que tornaran a protagonitzar els Manaies de Blanes, seguit per la Processó Penitencial del Sant Crist, que surt des de la Plaça de l’Església i fa un recorregut pel nucli històric. La comitiva comença i acaba a l’Església Santa Maria, i un dels moments més intensos és quan el portant de la Santa Creu la carrega a pes per dur-la durant tot el recorregut i, posteriorment, la torna a descarregar a l’altar.

Dos dies més tard, el diumenge 5 d’abril, es farà la Processó del Ressuscitat i el Cant de l’Àngel, que començarà a ¾ de 12 del migdia amb la sortida de les dues imatges, novament des de l’Església Santa Maria, emprenent camins diferents fins retrobar-se a la Plaça dels Dies Feiners. En aquest indret s’interpreta el tradicional Cant de l’Àngel i, tot seguit, es retorna en processó a la parròquia.

A Blanes, el cicle de la Setmana Santa compta amb una festa afegida, ja que finalitza el dimarts de Pasqua amb l’Aplec de la Mare de Déu del Vilar. La celebració, que enguany es farà el 7 d’abril, s’acull al Santuari del Vilar i constitueix una tradició molt arrelada al municipi al ser una jornada festiva no laborable. Com a acte religiós central, l’aplec inclou una missa a dos quarts d’una del migdia, així com una audició de sardanes a la tarda.