51a Festa dels Premis Recvll de Blanes: qualitat i varietat per depassar els 50 anys

D'esquerra a dreta

D’esquerra a dreta Isabel Oliva, Xavier Vidal, Esteve Molero, Xavier Jové i Irene Tarrés / Fotografia: Jordi Roig

La ciutat on comença la Costa Brava ha viscut avui diumenge un dels esdeveniments culturals més destacats d’arreu de comarques gironines i de Catalunya a través de la proclamació del veredicte i entrega de guardons dels Premis Recvll, que concedeix la revista amb el mateix nom. Enguany concorrien per guanyar en les sis categories un total de 205 treballs, que han rivalitzat en qualitat i varietat.

Premi de Narració Joaquim Ruyra: Xavier Vidal Alemany – Obra: Destins Inesperats – Dotació del premi: 2.500 €. El periodista i escriptor d’origen valencià (Alginet, Ribera Alta, 1966) actualment resideix a Sabadell, publica reportatges sobre Tecnologies de la Comunicació al diari Ara i treballa a la productora Lavinia Audiovisual. Soci fundador i professor de narrativa de l’Escola d’Escriptura Creativa Escriptorium de Sabadell, ha publicat diverses novel·les i ha guanyat diversos premis literaris, entre ells el Joan Santamaria de novel·la, el 7Lletres de narrativa i el Rosa d’Argent de Puigcerdà.

Premi de Poesia Benet Ribas: Isabel Oliva i Prat – Obra: Passeig d’Hivern – Dotació del premi: 1.500 €. La mestra i més tard poetessa gironina (Girona, 1924) va començar a escriure poemes als 70 anys ja que, segons explica ella mateixa, sempre li havia agradat la poesia. D’això ja en fa dues dècades, i des de llavors compta amb una abundant obra publicada i premiada. Aquesta és la tercera vegada que s’ha presentat als Premis Recvll. L’obra guanyadora parla sobre el pas del temps, el passat, la vida i la mort, el silenci i el misteri del més enllà. Segons l’autora, Passeig d’Hivern és “una metàfora del camí recorregut a través dels anys”.

Premi de Teatre Josep Ametller: Irene Tarrés Canimas – Obra: Chureca – Dotació del premi: 2.000 €. Nascuda a Girona el 1979, ha viscut bona part de la seva vida a Sant Feliu de Pallerols i la seva escriptura s’ha nodrit d’aquestes arrels, uns anys a Barcelona, viatges a terres llatinoamericanes i, sobretot, de l’experiència de la lectura. Es defineix com a poeta i professora de llengua i literatura catalanes, i compta amb articles i llibres publicats. Entre els guardons aconseguits fins ara s’hi compta el Premi Joan Llacuna 2009 amb el recull de poemes Murs de Tlacati (publicat a Editorial Viena), així com el Premi Amadeu Oller 2005 amb un altre recull de poemes: I si ens enfonsem?, publicat per Editorial Galerada.

Els premiats amb els membres del jurat / Fotografia: Jordi Roig

Els premiats amb els membres del jurat / Fotografia: Jordi Roig

Premi Periodisme Salvador Reynaldos: Josep Lluís Micó Sanz – Obra: L’important i l’interessant – Dotació del premi: 800 €. Aquest guardonat també és d’origen valencià (La Font de la Figuera, València, 1974), si bé actualment viu a Barcelona. És periodista i professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull), on exerceix de vicedegà acadèmic. És articulista i comentarista a mitjans com La Vanguardia, Diari de Girona i Ràdio 4-Ràdio Nacional d’Espanya. Segons l’autor, l’article guardonat està centrat en el món del periodisme: “En el present “online” i els reptes que ens planteja. En l’exigència que el bum digital ha traslladat als professionals dels mitjans. En les noves relacions que s’estableixen entre uns ciutadans cada cop més actius i uns periodistes encara perplexos per les transformacions que estan sacsejant el sector de la informació”.

Premi Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril: Esteve Molero i Olivella – Obra: Manuel Rius, autor de música anònima – Dotació del premi: 800 €. Guionista, compositor i músic, l’autor és nascut a l’Alt Penedès (Vilafranca, 1975) i actualment viu a Sitges. El protagonista del seu retrat, Manel Rius (Ginestar, 1923-Sant Pere de Ribes, 2004), va ser autor d’innombrables sardanes i de populars melodies per gralla. Esteve Molero és llicenciat en comunicació audiovisual per la UAB, especialista en música moderna i format en el conservatori de Rotterdam com a compositor i arranjador de jazz. Ha treballat com articulista i guionista de programes de TV3 (Nydia, Sardana). Com a curiositat, l’any 1999 va escriure un llibre sobre els joves soldats que van lluitar a la Guerra Civil: Les quintes del biberó.

Fotografia: Jordi Roif

Fotografia: Jordi Roif

Premi Conte Infantil Joan Petit: Xavier Jové Lagunas – Obra: Equilibristes – Dotació del premi: 600 €. Escriptor i dibuixant, l’autor és figuerenc i resident a Perelada. Aquesta és la segona vegada que Xavier Jové és guardonat amb un premi Recvll. Anteriorment ho va fer al 2011, quan va guanyar el Premi Rafel Cornellà de Retrat Literari amb Liliana, un article dedicat a l’il·lustrador, traductor i folklorista català del segle XIX Apel·les Mestres. Col·labora des de fa temps amb la companyia de teatre La Totxana, de Vilafant, encarregant-se de fer els llibrets de les obres de teatre que representen regularment els escolars coincidint amb el final de curs. Ja compta amb més de vuit llibrets, tots ells representants damunt d’un escenari.

Fotografia: Jordi Roig

Fotografia: Jordi Roig

51a Festa dels Premis Recvll: el pas de l’equador

Després del lliurament de premis hi ha hagut un torn de parlaments que ha encetat el president del Jurat, Vicenç Llorca. Tot seguit, s’han adreçat als assistents la directora de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat, Laura Borràs; Antoni Marín en representació del Consell Comarcal de la Selva; Antoni Solà per la Diputació de Girona; i finalment ha tancat l’acte l’alcalde de Blanes, Josep Marigó.

Abans que arribés el torn de parlaments, la tradicional sobretaula l’ha encapçalat en representació de la revista Recvll Pere Reixach, així com Mònica Rabassa i Aitor Roger, autors del llibre Els Recvll. 50 anys de premis literaris a Blanes, que ha estat presentat i obsequiat a tots els presents. També s’han lliurat als participants els llibres de les obres guanyadores dels premis de Teatre, Narració i Poesia de l’any passat, i la primera edició del Premi Joan Petit de contes.

Revista Recvll: fent camí cap al centenari

Mònica Rabassa / Fotografia: JFG

Mònica Rabassa / Fotografia: JFG

Durant la seva intervenció, Mònica Rabassa també s’ha encarregat de parlar d’una de les properes efemèrides que viurà la gran família dels Recvll: els 100 anys que complirà al 2020 la revista que fa 51 anys va convocar els premis. Amb els ulls posats en aquesta fita, s’està adaptant l’estructura societària als temps actuals perquè esdevingui en una associació cultural sense ànim de lucre. La nova entitat Recvll necessitarà socis que, amb la seva aportació, garanteixin la subsistència de la publicació i, per afegit, dels premis.

Els membres de la revista han calculat que, perquè l’edició de cada número no continuï sent deficitària com fins ara, la nova associació cultural haurà de comptar amb un mínim de 40 socis que paguin mensualment la quota convinguda de 30 euros. Si s’aconsegueix aquest objectiu, es podrà garantir una continuïtat de la revista i els seus prestigiosos guardons.

Fins el moment, ja es compta amb 25 socis, i s’espera que aviat es pugui incrementar aquesta xifra. Val a dir que, aprofitant aquest cop de timó, la redacció de Recvll vol donar un nou caire i una nova imatge a la publicació. Es tracta de reinventar-se i renovar-se amb la intenció de sumar, sense perdre les arrels i els objectius de vetllar per la llengua i cultura catalana, però amb la mirada posada en el necessari canvi per adaptar-se als nous temps del segle XXI.