Vídeo-fòrum a Blanes per celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

En motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora que s’escau el proper diumenge 8 de març, la Plataforma de Dones de Blanes, conjuntament amb l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament i altres empreses i entitats, ha organitzat sengles activitats que estan tenint lloc aquests dies.

El punt d’arrencada va ser el vespre d’ahir dijous, quan el Centre Cultural Els Padrets va allotjar una sessió de vídeo-forum.

Abans de la projecció, diverses membres de la Plataforma de Dones de Blanes van fer la lectura d’un manifest reivindicatiu. El text recordava en primer lloc totes les dones que al llarg de la història han estat lluitant pels drets bàsics dels quals es gaudeix avui, dones anònimes com les treballadores de la Cotton de Nova York, les sufragistes de Sèneca Falls o les mestres de la Segona República. També dones que s’han significat en la vida pública, social, cultural o política creant referents, com ara Virginia Wolf, Marie Curie, Caterina Albert –que va haver d’escriure amb el pseudònim de Víctor Català-, Margarida Xirgu, Victòria Kent o Carme Karr.

Ajuntment de Blanes

Ajuntment de Blanes

Alhora, el manifest reconeixia les petites victòries que s’han anat aconseguint, on la més recent ha estat la resposta que hi ha hagut arreu de l’estat espanyol, en multitud de pobles i ciutats, per evidenciar el rebuig davant la nova legislació sobre l’avortament que volia imposar el govern de Madrid, una reforma actualment aturada. Amb tot, també es recordava que encara queden molts estereotips per vèncer, així com assolir la igualtat i la corresponsabilitat en el món laboral, social, personal i familiar.

Per últim, es va recordar que enguany des de l’Institut Català de les Dones s’ha posat en marxa la campanya Tu mous fitxa per l’equitat de gènere, i es va informar a les assistents a l’acte que hi havia una taula de recollida de signatures d’Amnistia Internacional per qui volgués afegir-s’hi. En aquest cas, la campanya demana que el govern retiri la reforma de la llei d’avortament, recordant que les noies menors d’edat han d’anar acompanyades de llurs pares perquè donin el consentiment, una circumstància que quan es donen casos d’abusos per part dels propis pares, dificulta aquesta opció.

Projecció del documental “El Tren de la Llibertat”

La segona part de l’acte va quedar centrada en la projecció del documental El Tren de la Llibertat, que es va poder fer comptant amb la col·laboració de l’Associació Cultural La Focal de Blanes. El febrer del 2014 més de 80 cineastes de l’estat espanyol es van unir per dur a terme un documental col·lectiu sobre El Tren de la Llibertat: una marxa que va aplegar milers de persones que, des de diversos racons de l’estat van confluir a Madrid per manifestar-se i exigir que es mantingués vigent la llei de l’avortament.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

D’aquella iniciativa va sorgir la pel·lícula que s’ha estat projectant a diverses localitats tant d’arreu de l’estat espanyol, així com també a llatinoamèrica. Després del seu visionat, l’acte d’ahir al vespre es va tancar amb un col·loqui per posar en comú l’eix central del tema que plantejava.

La Plataforma de Dones de Blanes completarà els actes organitzats en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora d’aquí a dues setmanes. Més concretament, el diumenge 22 de març de 11 a 14 h es farà una masterclass gratuïta de diverses modalitats: zumba, sh’bam, bodybalance, etc. Anirà a càrrec del 7Feel Fitness & Flow de Blanes, que col·labora de franc en aquest esdeveniment. La masterclass tindrà lloc a la sala groga de la Ciutat Esportiva Blanes.