Primer aniversari de la Biblioteca Jove de Blanes

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

La Biblioteca Jove de Blanes, dependència que forma part la Biblioteca Comarcal, compleix avui un any d’existència. La Biblioteca Jove ocupa l’espai que des del 2003 va allotjar l’Oficina de Turisme de Blanes. Per festejar aquest primer aniversari, ahir es va celebrar un acte.

En primer lloc l’escriptor Iker Pascual Herrero va llegir un fragment d’un seu relat, Saturno, que l’any passat li va significar guanyar el premi de la nova categoria del Concurs de Relats Breus per a Joves Bolleré per particpants de 12 a 14 anys.

Després va ser el torn de l’actuació que van oferir el grup d’actors de la Companyia Morralla, en una intervenció que també va ser molt celebrada pel nombrós públic que s’hi va congregar. Per últim, també es va comptar igual que ara fa un any amb el duet Les Flekys, format per la cantant Shanilee i la Júlia al piano, que van oferir una breu actuació musical.

Taller per aprendre a editar vídeos amb el mòbil

Abans de la celebració, es van donar a conèixer algunes de les novetats que es posaran en marxa durant aquest primer trimestre del 2015, adreçades al públic juvenil. Una d’elles serà un taller de tècnica audiovisual per utilitzar el mòbil com a eina d’edició de vídeos. S’impartirà en quatre sessions els dies 6, 13, 20 i 27 de febrer, de 6 a 8 de la tarda. El taller teòrico-pràctic anirà a càrrec del realitzador i director de documentals i curtmetratges de Blanes Jaume Pujadas, és gratuït i compta amb un total de 15 places limitades exclusivament per a joves de 15 a 18 anys.

L’altra novetat que es posarà en marxa properament serà la creació d’un Club de Lectura Juvenil que es vol fer inicialment un cop cada dos mesos, amb la possibilitat que s’ampliï la periodicitat en funció del ressò i l’èxit que vagi assolint. La idea és que es faci les tardes dels divendres, de cinc a sis, i anirà a càrrec de Verònica Moreno, tècnica-auxiliar de la Biblioteca Comarcal.

Fins que no es va posar en marxa aquest nou espai, la Biblioteca Comarcal comptava amb una sala infantil, una sala de lectura i un altell per fer consultes, dos espais aquests últims on és necessari el silenci per permetre la concentració. Precisament pensant que aquest requisit era el què impedia que els joves se sentissin prou a gust, va ser quan va sorgir la idea fa més d’un any de posar en marxa la Biblioteca Jove.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Si bé el nou espai funciona com annex a la Biblioteca Comarcal –s’hi accedeix des del seu vestíbul-, està suficientment allunyat de les àrees de treball com perquè els qui utilitzen la Biblioteca Jove no destorbin la resta d’usuaris. D’altra banda, el fet que funcioni autònomament, de manera que no necessita la presència de cap dels membres de la plantilla, fa que els joves se sentin més al seu aire, i puguin actuar amb major llibertat quan es reuneixen per estudiar o fer treballs en grup.

A través de les reserves d’espais que s’han fet, així com les estimacions de la seva utilització, es calcula que durant aquest primer any han utilitzat l’espai més de 1.500 joves.

L’espai està decorat amb un graffiti del jove Àlex Gómez “Odie”, que va guanyar el concurs organitzat per l’Ajuntament per decorar una de les parets més gran que hi ha a l’espai. El disseny està relacionat amb la lectura a través de la representació d’un arbre amb les branques i arrels preses en sengles llibres, i el dibuix de la balena de la novel·la Mobby Dick. L’altre ingredient és una pintura cedida per l’artista Rafel Teixidó Mariné, un quadre abstracte que representa uns joves llegint, i que està penjat a la sala més recollida.