Blanes acull l’exposició ‘La crònica dels canvis’, sobre el periodisme a comarques gironines del 1976 al 2014

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Casa Saladrigas allotjarà fins al 17 de gener de 2015 l’exposició La crònica dels canvis. El periodisme a comarques gironines 1976-2014.

Projectada i organitzada per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes amb el suport de la Diputació de Girona, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, el seu principal objectiu és difondre entre la societat la importància que tenen els mitjans de comunicació.

També deixa constància dels fets que han marcat època en cadascun dels períodes en què es pot dividir el temps transcorregut entre el final de la dictadura franquista i l’actualitat. Alhora, vol reflectir quina ha estat l’evolució dels mitjans de comunicació que s’han encarregat de recollir aquests fets.

Es tracta d’una mostra que destaca pel seu contingut històric, tant des de la perspectiva dels fets que han colpit les comarques gironines, com des de la perspectiva dels canvis en la manera de comunicar-los. Igualment, hi ha un component divulgatiu, ja que la manera de presentar-se tan visual -amb una àmplia selecció de fotografies d’impacte publicades als mitjans escrits-, la fa atractiva per a un ampli sector de la societat.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Les comarques gironines són un territori amb un gran potencial informatiu. Aquest fet s’explica, en part, per la seva ubicació geogràfica, però sobretot per la sòlida tradició periodística existent, que ha fet possible un sistema comunicacional propi. D’ençà del final del franquisme, els diferents àmbits periodístics (premsa escrita, ràdio i televisió) van experimentar un desenvolupament extraordinari i han demostrat, fins als nostres dies, una gran capacitat d’adaptació als grans canvis, de tot ordre, que s’han experimentat durant tot aquest temps.

Una característica molt rellevant dels mitjans de comunicació gironins és el gran nombre dels que responen a una realitat comarcal i/o local. Això no ha impedit, però, l’existència d’uns mitjans ubicats a Girona que han fet un tractament global del territori i que, en alguns casos, han tingut una gran incidència en el conjunt nacional.

Un altre tret comú també ha estat el seu compromís envers la catalanització, la consolidació democràtica, el pluralisme ideològic i la professionalització periodística, que s’ha fet evident fins i tot en els d’àmbit territorial més reduït. En la primera sala de l’exposició hi ha una extensa mostra de les principals notícies esdevingudes a la demarcació gironina, organitzat en cinc grans àmbits: El final del franquisme (1976-1979); La consolidació autonòmica (1980-1989); El final del segle XX (1990-1999); L’inici del nou segle (2000-2009); i El passat més recent (2010-2014).

L’exposició ha arribat a Blanes després que fins al moment s’ha allotjat a Girona, La Jonquera i Figueres. L’any 2015 es podrà visitar a Salt, Arbúcies, Sarrià de Ter i Puigcerdà. Està comissada pel periodista i historiador Enric Pujol, mentre que el disseny gràfic ha anat a càrrec de Marcel Dalmau. La crònica dels canvis està complementada per un llibre-catàleg de 200 pàgines que inclou més de 140 fotografies.