Unes 700 persones van participar en les Jornades de Portes Obertes del Centre d’Estudis Avançats de Blanes

CEAB

CEAB

Per celebrar la Setmana de la Ciència, com cada any, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) va organitzar les Jornades de Portes Obertes.

Durant el dies 19, 20 i 21 de novembre més de 700 persones, entre escolars i públic adult, van poder conèixer alguns dels projectes que s’hi estan fent. Un bon nombre de científics del centre han participat en aquesta activitat que té per objectiu apropar la ciència als ciutadans.

Durant la visita es va transmetre a escolars i ciutadans la importància de la recerca i el paper dels científics en projectes relacionats amb el nostre entorn més proper. Es van tractar temes com la gestió de la platja de Blanes, la introducció d’espècies exòtiques als estanys del Pirineu i enguany també es va voler presentar el funcionament de la boia oceanogràfica de l’observatori marí del CEAB.

Per als grups escolars des de primària a batxillerat, es van preparar una sèrie de tallers relacionats amb diversos projectes.

Laboratori ambiental

En un laboratori ambientat com un riu de muntanya mitjana, els alumnes van poder veure i tocar els petits invertebrats que viuen normalment amagats entre les pedres. Les explicacions dels científics ajudaven a entendre les relacions que s’estableixen entre els diferents habitants d’aquests tipus de rius i com el tipus de bosc de ribera que envolta aquests trams influeix activament en la composició química de l’aigua i els tipus d’animals que hi viuen.

CEAB

CEAB

Dins dels ecosistemes d’aigua dolça i a través d’un joc van poder descobrir les relacions entre els organismes que viuen en estanys d’alta muntanya i com la introducció d’una espècie exòtica pot alterar molt l’equilibri natural. Aquest taller sorgeix d’un projecte anomenat LimnoPirineus del programa LIFE que durant 5 anys estudiarà i emprendrà accions per recuperar l’equilibri natural de diversos estanys pirinencs.

També hi havia tallers relacionats amb el medi marí on els alumnes van poder veure què és un canyó submarí i entendre com funciona. Alhora, a través d’un joc de preguntes i respostes anaven coneixent millor diferents aspectes d’aquests ecosistemes tan desconeguts. Els científics van transmetre la importància dels estudis dels sistemes marins profunds per ajudar a millorar la gestió de la pesqueria de la gamba.

Aquest any pel públic majoritàriament adult que ens ha visitat durant les tardes es feia una visita guiada pel centre i pels seus laboratoris, alhora que s’explicaven alguns projectes actuals. Al llarg del recorregut els propis científics que estaven treballant als laboratoris explicaven als visitants quins experiments o observacions estaven fent per tirar endavant els projecte.