«Iaia!», de Montserrat Carulla, omplirà de públic el Teatre de Blanes dissabte

s

Cedida

Des que el passat mes d’octubre es va anunciar en roda de premsa la nova programació del Teatre de la Costa Brava Sud, que incloïa l’obra Iaia! protagonitzada per Montserrat Carulla, la venda d’entrades anticipades ja va començar a registrar les primeres butaques plenes al Teatre de Blanes.

El ritme s’ha accelerat especialment durant aquests darrers dies, en què s’acosta la data de la funció, que tindrà lloc el dissabte 22 de novembre a les 9 de la nit.

La Iaia! és Montserrat Carulla (que interpreta el paper de Xesca), el seu nét (a la realitat i a la ficció) Aleix Peña, i el seu fill, Roger Peña: el director. Dalt l’escenari, completa el tercet protagonista l’actriu Arantxa Jiménez, que assumeix el paper de Sílvia (la xicota de’n Josep) des del passat mes d’octubre.

La representació que s’ofererià dissabte vinent a Blanes és una bona oportunitat de poder veure en escena una de les actrius amb més trajectòria del teatre català en estat pur, en un paper a mida per dir adéu als escenaris.

Un espectacle d’actualitat amb el regust del teatre d’embolics

El Josep (Aleix Peña) jove i a l’atur, viu al piset de la seva àvia, que el manté. Una nit coneix la Sílvia (Arantxa Jiménez), una noia de casa bona, i la convida al pis. L’àvia els interromp i, des d’aquell moment, es crearan una sèrie de confusions i malfiances entre la parella, potenciades pel caràcter tafaner i mudable de l’àvia que, a més, és addicta a l’orxata, les noves tecnologies i el xat.

w

Cedida

Els dos joves s’agraden, potser fins i tot senten alguna cosa més. Tot podria ser perfecte, si no fos que l’àvia sempre està pel mig, i si no fos també perquè el noi amaga un dolorós secret. A Iaia! tothom busca alguna cosa, tot i que sovint ningú no sap què busca exactament.

Una comèdia familiar

Intentar definir l’obra exclusivament com una comèdia seria faltar a la veritat i, a més, seria injust. Això és perquè Iaia! no és una d’aquelles funcions en què es fa allò de riure per riure, tan sa i tan respectable com qualsevol altra forma d’expressió teatral, però no seria ben bé el cas. Sense renunciar a la comicitat, és una obra de sentiments, de situacions quotidianes, que fins i tot poden arribar a ser cruels.

Joaquim Llorens

Joaquim Llorens

És, per tant, una comèdia tendra i àcida, alhora que també és un fidel reflex de l’actualitat de la gent del carrer, amb temes de fons com l’atur, la soledat dels vells, la diferència de classes, la problemàtica dels desnonaments, la relació entre generacions, i la lluita aferrissada i gelosa de dues dones per retenir l’home que totes dues necessiten. Tot plegat hi té cabuda a Iaia!, una comèdia que busca aprofundir en la importància dels sentiments i les ganes de viure.