Ahir es va prohibir el bany a la platja de Cala Sant Francesc per la presència de cinc rajades

Foto: Protecció Civil de Blanes

Foto: Protecció Civil de Blanes

Protecció Civil de Blanes va decidir ahir a la tarda hissar la bandera vermella que prohibeix el bany a la platja de Cala Sant Francesc.

Es tracta d’una mesura preventiva, doncs es va detectar la presència de cinc rajades a prop de la platja.

La prohibició es va fer efectiva a les 15:45 hores, després que es va consultar el procediment a seguir amb el Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) i l’Institut de Ciències del Mar. A primera hora de la tarda els mateixos efectius del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme que coordina Protecció Civil de Blanes van detectar la presència de diverses rajades nedant al mar.

Després de comprovar que es tractava d’aquesta espècie d’animaló marí, es van comptabilitzar fins a cinc exemplars i es va proceditr a prohibir el bany de manera preventiva.

Una espècie que no és perillosa pels banyistes

Des de l’Institut de Ciències del Mar s’ha confirmat que el tipus de rajada que s’ha vist a la cala de Blanes no representa cap tipus de perill greu pels banyistes, ja que es tracta de l’espècie més comuna. La única qüestió a tenir en compte és que, si es trepitja el seu agulló, l’efecte que produeix és molt dolorós, similar a la fiblada que representa ser picat per una medusa.

Els cossos dels animalons que s’han vist a Blanes mesuren uns 40 centímetres d’amplada per uns altres 40 centímetres d’allargada, mentre que la cua és d’uns 20 centímetres. Es tracta per tant d’un tipus de rajada que són molt petites en relació a l’envergadura que poden arribar a tenir altres tipus d’aquesta espècie, pròpies d’altres latituds.

Platja tancada fins avui al matí

Un cop comprovat que l’espècie de rajada que s’ha vist a Cala Sant Francesc no és perillosa, des del CECAT s’ha recomanat a Protecció Civil que, donat que ja s’havia prohibit el bany, es deixés hissada la bandera vermella durant la resta de la jornada. Per això, un cop ha conclòs el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme –que funciona diàriament, de dilluns a diumenge, des de les 10’30 fins a les 18’30 h- a diferència d’altres dies, s’ha deixat onejant la bandera vermella en senyal preventiu.

La idea és que avui al matí, quan entri de nou el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme, es farà una nova comprovació per veure si les rajades continuen al mar. Serà llavors quan es decidirà si es retira la bandera vermella i s’hissa la verda que permet el bany, o bé continua onejant la mateixa senyalització.

Ampliació notícia 13h. del 5-8-2014

Vigilància, Salvament i Socorrisme ha comprovat aquest matí que les rajades detectades ahir a Cala Bona no hi eren. Per tant, s’ha tret la bandera vermella de perill i prohibit banyar-se, i s’ha col.locat la verda de normalitat.