Els Mossos d’Esquadra desarticulen un grup especialitzat de butroners que robava arreu de l’Estat Espanyol

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de l’Àrea Territorial d’Investigació de la Regió Policial Metropolitana Nord han detingut un grup de lladres molt actiu especialitzat en cometre robatoris amb força en establiments comercials (grans superfícies, armeries, joieries, perfumeries, etc) de les localitats de Barcelona (Barcelonès), Terrassa (Vallès Occidental), Alella (Maresme), Blanes (La Selva), València i Múrcia. La investigació continua oberta perquè els mossos sospiten que podrien estar relacionats amb un nombre superior de fets i no es descarten noves detencions.

La investigació va engegar-se després de detectar, en un període de temps curt, un significatiu augment dels robatoris de caixes fortes en establiments de diferents punts del territori català.

L’operatiu policial va permetre comprovar que el grup estava molt organitzat i especialitzat i que, a més, presentava un cert grau de jerarquització. Estava format, majoritàriament, per individus procedents d’Uruguai tot i que també hi havia membres de nacionalitat espanyola.

L’elecció de l’objectiu es feia en funció d’unes característiques molt determinades: vulnerabilitat o facilitat per accedir a l’establiment i possible botí a aconseguir. Una vegada decidit el lloc, escollien el millor dia i hora intentant evitar testimonis i amb l’objectiu d’aconseguir el botí més suculent. Molts dels robatoris es feien durant el cap de setmana donat que els detinguts presumien que era llavors que hi havia més diners a les caixes fortes que saquejaven.

Així mateix es té constància que els investigats que ja estaven instal·lats a l’Estat Espanyol finançaven el trasllat fins aquí a d’altres individus de nacionalitat uruguaiana que, un cop en territori nacional, eren instruïts en la pràctica dels robatoris en els que estaven especialitzats.

Per tal d’executar el butró, es feia un repartiment de tasques de forma que, mentre uns integrants del grup accedien a l’establiment, altres es movien per les rodalies, efectuant contravigilàncies per dur a terme el robatoris sense problemes.

La pràctica del butró la feien utilitzant un gat hidràulic i fustes que utilitzaven per fer cunya o suport del gat hidràulic. D’aquesta manera aconseguien fer cedir la paret de manera efectiva i silenciosa. Posteriorment desactivaven els sistemes d’alarma per efectuar el robatori sense por a ser detectats pels sistemes de seguretat de l’establiment.

La perpetració d’un robatori a una armeria de Barcelona va veure’s frustrada per la diligent actuació dels investigadors. En aquest assalt els individus que van ser posteriorment detinguts pretenien sostreure diverses armes de foc.

Cinc de les persones van ser sorpreses i detingudes ‘in fraganti’ mentre realitzaven un dels robatoris en els que estaven especialitzats a una joieria de Barcelona. Poc després també es van fer detencions a la població de Castelldefels, concretament al domicili on el grup guardava les eines que feien servir pels robatoris.

En el marc d’aquestes detencions els investigadors van trobar eines que demostren l’alt grau d’especialització que tenia el grup: gat hidràulic, radial, martell, guants, passamuntanyes, lots, nivells, fustes per fer cunyes i para-sols pels sensors de temperatura. Un registre posterior també va permetre als mossos intervenir peces de roba que els investigats utilitzaven en alguns robatoris, eines específiques per inutilitzar sistemes d’alarma i forçar caixes fortes i efectes procedents dels robatoris que van efectuar.

Els 8 detinguts són:

– Mario S. G de 31 anys d’edat i procedent d’Uruguai
– Leonardo A de 34 anys d’edat i procedent d’Uruguai
– Juan David M.L de 22 anys d’edat i procedent de Colòmbia
– Luis Pablo B.J de 27 anys d’edat i procedent d’Uruguai
– H. Fer B. C de 31 anys d’edat i procedent de Colòmbia
– Jaume J.R. de 34 anys d’edat; espanyol.
– Francisco D. C. 29 anys d’edat; espanyol
– Brian C.W. de 23 anys d’edat i procedent d’Argentina