Opinió de Víctor Catalan: «Proposta per la mobilitat i l’espai urbà a La Plantera i Els Pins»

Aparcament_vc

Els darrers dies s’ha aixecat un debat públic al voltant del futur immediat de l’espai dels dos camps de futbol municipal dels Pins que el Club Deportiu Blanes va abandonar farà ja quasi un mes.

La setmana vinent començarà a ser ocupat per la fira d’atraccions de la Festa Major, pel qual s’han enderrocat parts dels murs perimetrals, i s’ha retallat l’alçada de la resta de murs.
Però. I després de la fira, què?

ICV-EUiA vam proposar al darrer plenari cedir les instal•lacions dels vestuaris i magatzem a les entitats i col•lectius de Blanes per tal que geganters, diables, i altres tantes entitats juvenils, culturals i fins i tot veïnals (com l’Associació de Veïns del Racó d’en Portes, i la dels Pins) poguessin tenir un local propi on estar-hi, amb un reglament d’usos molt més ampli que el que té l’espai juvenil Morralla, que protocol•litza en excés l’espai i en limita l’ús en gran mesura.

A menys de 40 metres s’hi troben les sales d’assaig municipals, i és un espai dotat ja d’aigua i electricitat, dotat de bar, vestuaris, més de 20 lavabos, magatzem i sales, i amb espais a l’aire lliure i amb grades per poder fer-hi activitats diverses. És per tant, una urgència donar sortida a un espai tancat amb un gran potencial, quan tenim entitats en instal•lacions en precari, sense ni tant sols aigua disponible.

Tanmateix, aquesta setmana hem vist una nota de premsa de CiU demanant que aquest espai sigui un aparcament gratuït. Primer de tot, sobta que precisament el grup que amb el pacte i votació amb el PSC va aprovar la privatització dels aparcaments i la zona blava de Blanes i la entrega a SABA dels carrers de la vila, ara proposi aparcaments gratuïts (tot és possible l’any abans de les eleccions municipals).

Tot i així, és innegable ara mateix un problema amb l’aparcament a la zona de la Plantera i Pins, especialment a l’estiu, quan les segones residències i zones turístiques porten a la zona milers de cotxes que no hi són la resta de l’any. Però, els hem de posar precisament aquí?

En la mateixa esplanada existeixen 1.000 places d’aparcament de pagament de zona blava, i més de 500 de zona verda als voltants (Racó d’en Portes i Pins) que difícilment estan plenes a l’estiu, ja que són restringides a veïns. Per tant, el problema en aquesta zona, no és tant l’aparcament dels mateixos residents, sinó dels turistes i segones residències, que sovint deixen el cotxe al carrer durant setmanes i fins als dos mesos de l’estiu, i es desplacen a peu per la vila. Per tant, hem d’hipotecar una zona que podria ser d’usos urbans (una plaça, zones d’esport a l’aire lliure, espai per les entitats, etc…) per a què uns cotxes hi estiguin aparcats durant setmanes?

vc_aparcament

Un aparcament dissuassori a La Plantera

Precisament, les ciutats a Europa estan tendint a impedir l’accés fins al cor de les ciutats en cotxe, i creant aparcaments a la perifèria, i un bon transport públic per accedir-hi fins al centre. En aquesta zona, existeix una parcel•la actualment sense usos i a tocar del carrer i del barri de més de 9.500 m2 (el mateix que els camps de futbol dels Pins), en la qual s’hi podria arribar a un conveni amb el propietari, per tal que no hagi de pagar impostos municipals (IBI, etc….) a canvi de cedir temporalment la zona per poder aparcar-hi, amb la qual cosa, podríem crear mig miler de places d’aparcament gratuïtes per tal de treure pressió al barri de la Plantera, els Pins i la zona turística, i no hipotecar un espai estratègic entre els barris que hem de defensar que sigui per a usos ciutadans, espai de cohesió i convivència.