El Premis Recull de Blanes impulsen la promoció de nous autors

D’esquerra a dreta Xavier Jové, David Jiménez, Alba Dalmau i Ricard Biel

Ahir es va celebrar en el restaurant Mont-Ferrant de Blanes l’acte de lliurament dels Premis Recull, que van aplegar a més de 200 persones. A l’edició d’aquest any s’havien presentat 148 obres i Vicenç Llorca, president del jurat, va explicar que aquest any s’ha mantingut un nivell alt de participació amb, també, un destacat nivell de qualitat de les obres a concurs. Llorca va subratllar l’augment d’obres presentades al premi de teatre, 41.

Alexandre Ballester Moragues

El guanyador d’aquesta modalitat, el Premi Josep Ametller, ha estat para Alexandre Ballester, que resideix a Sa Pobla (Mollarca). Ballester va néixer el 1933 i el premi ve a reconèixer la seva àmplia trajectòria creativa. L’autor no va poder venir a Blanes per problemes de salut, però va enviar una missiva que es va llegir en el lliurament dels premis. En la mateixa explica que la seva obra, titulada I passen els tempestes, és un intent per comprendre «per què és més difícil perdonar a una dona que a un home quan cometen una traïció».

El Premi de Poesia Benet Ribas va recaure en el jove de Sant Celoni David Jiménez Clot per l’obra L’Escata i el vers. Jiménez té 23 anys, és llicenciat en filologia catalana i va manifestar que el premi «m’obre noves portes per fer-me un curriculum literari». En 2006 va publicar l’obra «Rellotge de sorra».

El Premi de Narrativa Joaquim Ruyra ho va concedir el jurat a Alba Dalmau Viure, que té 24 anys i resideix a Cardedeu, per Vonlenska, una obra ambientada a Reykjavík que li va portar entre quatre i cinc mesos d’esforç creatiu i que la va obligar a un treball previ de documentació. Narra la relació entre una parella de joves i un home adult, que viuen una situació de solitud i, al mateix temps, de dolor per la pèrdua d’un ser estimat. «Estan sols però també s’acompanyen», va comentar Dalmau, que va afegir que l’obra «és també una història d’amor». L’autora és llicenciada en Comuniació Audiovisual i es va mostrar molt contenta per haver aconseguit «un premi literari important».

Els premiats amb els membres del jurat

El Premi Rafael Cornella per a la modalitat de retrat literari ho va obtenir l’empleat de banca de 51 anys Xavier Jové i Lagunas, de Peralada, pel text Apel·les Mestres – Autoretrat de Liliana, en el qual traça una semblança de l’escriptor a partir de la seva novel·la «Liliana», obra de la qual va dir que és un «llibre obert».

Finalment, el Premi de Periodisme Salvador Reynaldos va ser per l’escriptor Ricard Biel Albiol, que té 40 anys i que resideix a Girona. El seu text es titula Llenguatge en política i desafecció, en el qual denuncia «el parany del llenguatge al món de la política», encara que va precisar que podia haver escollit qualsevol altra faceta humana. Per a Biel, «el llenguatge és la prova fefaent que no podem comunicar-nos» de forma total i rotunda.

Sobre el llenguatge dels polítics va dir que està replet d’ardits la finalitat dels quals és manipular al ciutadà, simplement mitjançant el subtil procés de «canviar el sentit a les paraules». Així, l’autor va dir que es parla de «desafecció» dels ciutadans pel que fa als polítics, «quan ningú s’ha qüestionat si va haver-hi alguna vegada afecció». Ricard Biel, que és llicenciat en filologia anglesa i escriu en la revisa cultural Benzina, va dir sentir-se content per haver obtingut el Premi Recull, que va qualificar de «net».

El president de jurat dels Premis Recull, Vicenç Llorca, parla als assistents a l’acte

La presidència de l’acte de lliurament dels Premis Recull la va exercir aquest any l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que va tancar l’acte amb un discurs en el qual va elogiar les figures de Benet Ribas i Salvador Reynaldos, persones que van viure situacions molt difícils i adverses però que van creure a Catalunya i els valors del catalanisme. Pujol va dir que avui dia es necessiten persones com ells, quan precisament està en crisis l’autogovern de Catalunya. Sobre els Premis Recull va elogiar que siguin el trampolí des del qual es donin a conèixer joves autors, la qual cosa li va servir per afirmar esperançat que «mentre un país suma, té futur, no està mort».

Dotació en metàl·lic dels Premis Recull

Narració……….. 2.500 euros

Teatre………….. 2.000 euros

Poesia…………. 1.500 euros

Retrat liteari…     800 euros

Periodisme….     800 euros

Text, fotos i edició: José Fernández i Ajuntament de Sa Pobla