Arriba a Blanes l’exposició «Nàufrags», de l’artista gironí Jordi Urbón

Josep Marigó, Jordi Urbon i Soy, ahir a la Casa Saladrigas / Foto: Miquel Millan

Josep Marigó, Jordi Urbón i Xavier Soy, ahir a la Casa Saladrigas / Foto: Miquel Millan

Ahir al vespre es va inaugurar a la Casa Saladrigas de Blanes l’exposició Nàufrags, de l’artista gironí Jordi Urbón. L’exposició forma part del programa de mostres itinerants d’Exposicions Viatgeres que impulsa la Diputació de Girona.  A l’acte van assitir l’alcalde Josep Marigó, acompanyat del vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Xavier Soy.

L’exposició es podrà visitar fins el proper 6 d’abril de dimarts a dissabte, de 10 a 13 hores, i de dijous a dissabte, de 17 a 20 hores.

Durant la inauguració Soy va manifestar que «amb Exposicions Viatgeres no només donem suport als municipis, sinó que, a més, donem a conèixer el treball que estan duent a terme els creadors gironins». D’altra banda, Marigó va explicar que «l’espai expositiu de la Casa Saladrigas cada vegada és més visitat» i que «tant la gent de Blanes com les persones que visiten la ciutat, podran descobrir la vàlua d’aquest artista gironí durant el dies que duri la mostra».

Nàufrags, un passeig entre la realitat i el somni

Foto: Miquel Millan

Foto: Miquel Millan

Amb imatges i escenes d’estètica onírica que protagonitzen personatges immersos en mons imaginaris, l’artista fa un inquietant retrat de la vida quotidiana i li afegeix un punt de desolació. El què vol aconseguir és transportar l’espectador a la sempre fràgil frontera entre realitat i somni, on mai saps què és una cosa i l’altra. Per aconseguir aquest objectiu, Jordi Urbon construeix el seu propi relat a partir de dues sèries titulades Carmen i Delirium.

Les peces que conformen l’exposició corresponen a un nou procediment de treball que el propi autor anomena pintura digital. D’aquesta manera, la sensació d’estar immers entre dos mons –la fotografia i la pintura / realitat i ficció- s’accentua encara més tot resseguint l’exposició. Això és perquè, tot i que fa servir noves tecnologies, no acaba d’eliminar el llegat artístic pictòric, la qual cosa li aporta una interessant perspectiva al seu treball.

Reinterpretació del seu entorn

Jordi Urbón va néixer a Puigcerdà l’any 1962, encara que ja fa temps que va fixar la seva residència habitual a Ripoll, on també té l’estudi. Es va graduar en pintura a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, on es va especialitzar en tècniques de gravat i serigrafia.

Definit com un artista polièdric, al llarg de la seva trajectòria ha estat capaç de cultivar diferents registres en funció d’allò que ha volgut representar. Ha treballat amb la pintura matèrica (encàustica), l’escultura tradicional, les instal·lacions o el ready-made (objecte trobat). L’any 2006 va començar a experimentar amb programes digitals, i actualment, segueix practicant diferents disciplines. Amb tot, en el seu darrer període creatiu s’ha centrat en grups d’obres seriades i temàtiques, i utilitza majoritàriament la pintura, la fotografia i el collage digital.

Ha realitzat una gran quantitat d’exposicions individuals i col·lectives arreu de Catalunya, així com al País Basc, València, Madrid, Andalusia, Astúries, Andorra, França, Polònia i Berlín.

Entre els guardons i distincions aconseguides al llarg de la seva trajectòria destaquen el Premi de la XI i XII Mostra d’Art Contemporani Català; el Premi Nacional de Pintura Juan Ramón Masoliver; sengles Mencions Honorífiques al Saló Internacional de Lousa i al Certamen de Pintura del Ministeri de Foment; i el primer premi del XXI Concurs Internacional de Pintura organitzat pel Centre de Belles Arts de Lleida, entre d’altres.