Blanes acull l’exposició «Hard Times», una mirada fotogràfica al moviment de les PAH


El passat divendres 17 de gener es va inaugurar a la sala Garcia Tornel de Blanes una exposició fotogràfica que, sense cap mena de dubte, no deixarà indiferent a ningú que la vagi a visitar. Sota el títol Hard Times (Temps Difícils) recull diverses fotografies de Hanna Jarzabek sobre desnonaments. L’exposició es pot visitar fins el proper 1 de febrer de dilluns a dissabte, de 10 a 13:30 i de 16:30 a 20 h.

Organitzada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Ajuntament de Blanes, que aquests dies compleix dos anys d’existència, la mostra es fruït de la iniciativa sorgida des de l’Espai Fotogràfic Can Basté i el Casal de Barri Les Esmandies de Mataró. El seu objectiu no és que el visitant es quedi amb la sensació d’impotència que suposa viure aquestes situacions. Ans al contrari. Es tracta de compartir l’esperit de superació que, de fet, va inspirar el sorgiment de la mateixa plataforma.

L’autora de les instantànies, és la fotògrafa freelance Hanna Jarzabek. D’origen polac, la Hanna fa cinc anys que s’ha establert a Catalunya i col·labora habitualment amb mitjans de comunicació de Polònia i França principalment. La idea de fer aquests reportatges fotogràfics, que fan el seguiment de diversos casos concrets viscuts a diversos indrets de Catalunya, va sorgir quan el moviment de les PAH tot just començava, a finals de l’any 2010.

expo_pah

Des de llavors, les plataformes d’afectats per la hipoteca, així com la seva característica samarreta de color verd amb el senyal d’STOP als Desnonaments, s’han fet prou conegudes per a tothom. Aquí, la PAH de Blanes continua en plena efervescència i activitat, la darrera de les quals ha estat precisament entrar una moció a l’Ajuntament perquè se sumi a les iniciatives aprovades en d’altres localitats perquè se sancionin les entitats bancàries.

Així ho explicava divendres passat la portaveu de la PAH de Blanes, Emma Torres: «La plataforma està més forta que mai. Fins ara hem aconseguit moltes coses que, ara fa uns anys, no ens haguéssim ni imaginat. Ara hem presentat a l’Ajuntament de Blanes la ‘famosa’ moció perquè es multin els bancs que tinguin pisos buits, i a finals de l’any passat es van posar en marxa els comptadors solidaris d’aigua».