Arbúcies es prepara per commemorar el tricentenari del combat

Els fets del 14 de gener de 1714 van significar una de les poques victòries catalanes en la Guerra de Successió

Comissió arbucienca del Tricentenari / Foto: Ajuntament d'Arbúcies

Comissió arbucienca del Tricentenari / Foto: Ajuntament d’Arbúcies

L’Ajuntament d’Arbúcies farà durant l’any 2014 tot un seguit d’activitats per commemorar el Tricentenari del “Combat d’Arbúcies”, una de les poques victòries catalanes en la guerra de successió, una victòria dels sometents d’Arbúcies i dels pobles veïns que va significar la derrota de dos regiments de tropes valones.

Per tal d’anar definint els objectius de la commemoració, dissenyant i produint les diferents activitats que s’allargaran fins l’11 de setembre, treballa una comissió ciutadana, integrada per tècnics i gestors culturals, historiadors locals, el Museu Etnològic del Montseny i l’Ajuntament de la Vila.

En el logotip del Combat d’Arbúcies hi podem veure un grup del Sometent amb els fusells, i de forma destacada el 1714 associat a Arbúcies i al Combat. Els actes tenen el reconeixement de la comissió oficial del Tricentenari que organitza la Generalitat Catalana.

Amb aquests actes es vol explicar la nostra història i alhora posicionar aquesta vila com un dels referents nacionals de la divulgació històrica de l’època moderna a Catalunya des de la visió de les poblacions rurals. També es pretén visualitzar Arbúcies com un centre d’interpretació i de divulgació de la historia i la cultura de principis del segle XVIII.

Segons l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga: “Iniciem un projecte col•lectiu que té una ferma voluntat de perdurar en el temps”

tricentenari_b“Volem crear un producte cultural de qualitat, basat en la divulgació de la història, del patrimoni natural, material i immaterial, del relat i la transmissió oral de fets i costums d’un poble. Un producte cultural que sigui atractiu tant per la gent d’Arbúcies, que pot recuperar bona part de la seva memòria col•lectiva, com pels visitants, ja que estem davant d’uns fets d’una gran transcendència per a tot el país” afirma Pere Garriga alcalde d’Arbúcies.

Les activitats s’iniciaran el proper dissabte 21 de desembre, a les 12 del migdia al Museu Etnològic del Montseny on es presentarà el quart número de la col•lecció “Contes del Montseny”: ‘EL COMBAT D’ARBÚCIES. Arbúcies gent d’astúcies, matavalons’ editat per l’Ajuntament d’Arbúcies i el mateix Museu i amb la col•laboració de la Direcció General de Cultura Popular.

El cap de setmana del 18 i 19 de gener està previst la realització d’unes jornades de recreació històrica que donaran el tret de sortida a tot un seguit d’activitats que s’allargaran fins a l’11 de Setembre de 2014.

Els fets d’armes

El 14 de gener de 1714 la vall d’Arbúcies va ser l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors. En el Combat d’Arbúcies, el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de les poblacions veïnes de St. Hilari, Viladrau i Espinelves, va derrotar tota una columna de soldats i oficials formada per dos regiments de tropes borbòniques.

A partir de fons notarials sabem que el setembre de 1713 el General Bracamonte acampà el seu regiment a Arbúcies i en marxar cap a Vic, va fer malbé les collites i els fruiters, s’emportà tots els raïms de les vinyes i saquejà diferents masos robant totes les reserves de blat de la gent d’aquesta vila.

Maqueta Tricentenari a Arbúcies / Foto: Ajuntament d'Arbúcies

Maqueta Tricentenari a Arbúcies / Foto: Ajuntament d’Arbúcies

No és d’estranyar que quan els regiments de valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil (tal i com relata Francesc de Castellví), la gent d’Arbúcies esclatés i s’organitzés per fer front l’enemic.

En aquest punt val a dir que una de les singularitats del Combat d’Arbúcies rau en el coneixement que ara en tenim en haver localitzat la descripció d’aquest fet d’armes per part d’un dels coronels que va caure derrotat, Jacques-Laurent-Pierre-Charles Franclieu (1680-1745).

Segons coincideixen totes les fonts poc després de sortir de la vila d’Arbúcies a les 8 del matí en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala, molt a prop de l’actual Molí de les Pipes, començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent d’Arbúcies i els de les poblacions veïnes van derrotar i pràcticament aniquilar els dos regiments de soldats i oficials de l’exèrcit borbònic.