L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes tanca els 50 anys d’existència amb un llibre commemoratiu

Aitor Roger i

Aitor Roger i Lluís Pascual, durant la presentació del llibre

L’Esbart Joaquim Ruyra va finalitzar el passat diumenge 1 de desembre les activitats de celebració el primer mig segle de vida. Ho va fer amb un dinar de germanor on hi van participar més de 200 persones, ente el quals figuraven actuals i antics dansaires, tècnics, membres de la junta i amics.

Es tractava de la presentació del llibre que recull la trajectòria de l’entitat i que, segons el seu president, Lluís Pascual, ha estat la cirereta del pastís d’una dolça commemoració, doncs «50 anys és una fita importantíssima per a qualsevol entitat i, si a més a més, culmina amb aquest llibre, és magnífica».

50 anys ‘en dansa’

Perquè hi hagi constància escrita de la petjada que ha deixat l’esbart durant 50 anys, s’ha comptat amb la feina de l’historiador blanenc Aitor Roger. L’autor fa una visió general del què representa l’esbart, tot apuntant noms, dates i fets més destacats.

Portada del llibre

Portada del llibre

Ho són, per exemple, els primers anys i les dificultats amb què es va trobar en la seva fundació, quan els temps que corrien no eren precisament propicis a fer manifestacions públiques de cultura catalana.

Segons Aitor Roger, amb aquesta edició s’ha volgut posar de relleu la feina feta per la gent que ha passat per l’esbart i que ha treballat per donar a conèixer la dansa catalana arreu dels escenaris on han actuat, tant aquí com a l’estranger.

Recerca i renovació

Tot això, a banda de la tasca de recerca i renovació del llenguatge de la dansa d’arrel. Per aquest motiu, hi ha un espai on es recopilen en imatges tots els balls que tenen en repertori i les actuacions més recordades, els actes d’aniversari, les estades de convivència a Santa Ceclina, o bé la participació a les festes de Reis i Carnaval. Una altra cosa que traspua el llibre és l’estimació que senten els membres de l’esbart per la dansa, per Blanes i per Catalunya.

El llibre del 50è aniversari de l’esbart ha comptat amb una primera edició de 500 exemplars i es podrà trobar a les llibreries i altres establiments col·laboradors d’arreu del municipi, bé individualment, o bé formant part d’un pack on també hi ha l’ampolla dels 50 anys i els DVDs que recullen tots els actes organitzats en motiu d’aquesta efemèride.