Blanes, capital de la imatge amb el 5è Congrés de Jurats de Fotografia de Catalunya

Foto: Esther Gonzalez

Foto: Esther González i Zaera

Blanes ha centrat l’interès del món fotogràfic català a través del 5è Congrés de Jurats de Fotografia de Catalunya que s’ha acollit al municipi gironí durant tota la jornada d’avui dissabte.

Organitzat pel Grup d’Imatge i Fotografia de Blanes (GIF) amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i la Federació Catalana de Fotografia, la seu del congrés ha estat Casa Saladrigas, que durant aquests dies està allotjant tots els esdeveniments que s’emmarquen a la primera edició del Blanes Photo Festival.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó; el president de la Confederació Espanyola de Fotografia, Joan Palmer; el president de la Federació Catalana de Fotografia, José Antonio Andrés Ferriz; i el president del GIF, Tomàs Romero; han encapçalat l’acte oficial que ha encetat el congrés després d’una fotografia de tots els assistents que s’ha fet davant l’ermita de l’Esperança, al costat de Casa Saladrigas.

gif_congres

Foto: Esther González i Zaera

L’acte d’obertura del congrés s’ha tancat amb un homenatge pòstum al fotoperiodista blanenc Joaquim Robert i Ruiz, que va morir el passat mes de juliol a l’edat de 77 anys, després d’una llarga malaltia. La seva vídua, Josefina Valent, ha recollit de mans del president del GIF, Tomàs Romero, una placa commemorativa en reconeixement a l’aportació de Joaquim Robert al món de la fotografia, dels seus “companys de les fotos” de Blanes i Catalunya, en nom de tots ells i del GIF.

Abans, un dels membres del GIF, Jordi Masbernat, ha recordat la figura de Joaquim Robert, destacant que al 1960 va ser co-fundador amb Josep Ma Padern de l’AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, així com la donació que va fer a l’Arxiu Municipal del seu fons fotogràfic, compost per 5.000 imatges. Com a fotoperiodista, va treballar pel Diari de Girona, per diverses revistes locals i pel diari l’Indépendant de Perpinyà, entre d’altres.

Participació d’una vuitantena de persones al congrés

La trobada ha comptat amb la participació d’una vuitantena de persones, entre assistents, ponents i acompanyants, que han aprofitat la seva estada a Blanes per fer visites guiades a diferents racons històrics i llocs d’interès del municipi, tant avui com durant tot el cap de setmana.

El congrés, que impulsa la Federació Catalana de Fotografia amb caràcter anual, ha estat una oportunitat per escoltar opinions, tècniques i tendències. Alhora, també s’han intercanviat coneixements d’experimentats fotògrafs i professors que han participat a les tres ponències de què ha constat.

Homenatge a Joaquim Robert / Foto: Esther gonzález

Homenatge a Joaquim Robert / Foto: Esther González i Zaera

La primera ponència, presentada sota el títol Llegir la imatge fotogràfica a l’hora de fallar un concurs, ha anat a càrrec d’Andreu Clapés, mentre que Jean Saleilles ha parlat sobre Ser Jurat. Tècnica, Emoció o Missatge?. Per últim, la tercera ponència l’ha encapçalat Nati Martínez, que ha parlat sobre On estan els límits del retoc en la fotografia documental?.

La vetllada de la tarda s’ha completat amb una taula rodona moderada per Aitor Roger, que ha comptat amb la participació de Ferran Morán, Manel Úbeda i Josep Lois; així com amb un audiovisual d’imatges d’autors blanencs organitzat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Blanes. El lliurament de diplomes als assistents, així com un parlament de cloenda del president de la Federació Catalana de Fotografia ha posat punt i final al congrés avui al vespre.

La organització del 5è Congrés de Jurats de Fotografia de Catalunya ha comptat amb la col·laboració d’Amics de les Ermites, l’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra, la Colla Gegantera, la Colla de Diables Sa Forcanera, Can Josep, l’Hotel Marsol i el Jardí Botànic Marimurtra.

Taller d’Edició Gràfica per cloure el Blanes Photo Festival

Blanes Photo Festival 2013 es tancarà la setmana vinent amb un taller sobre edició gràfica a càrrec de Maria Rosa Vila, que tindrà lloc el dissabte 23, de nou a Casa Saladrigas. Vila és directora de fotografia de la revista Descobrir i és l’editora espanyola de la pàgina de l’APOD (Astronomy Picture Of the Day) de la NASA al Facebook. L’objectiu del taller serà aprendre com seleccionar i ordenar imatges per convertir-les en una història visual efectiva i estètica.

El tret de sortida del BPF es va donar fa una setmana, amb la inauguració de quatre exposicions. Són quatre històries explicades en imatges que tracten diversos aspectes de sensibilitat social en clau documental: Dones: La força del canvi a l’Índia; Claudia. Un año de mi vida; Genocidi; i Visions del retaule, 300 anys del retaule de Santa Maria d’Arenys. Totes quatre s’allotjaran a Casa Saladrigas fins el proper dissabte 23 de novembre.