L’equip de govern de Blanes aprova les ordenances fiscals de 2014 amb el suport de CiU i PP

Els membres de l'equip de governs, ahir durant una de les votacions dels ple / Foto: JFG

Els membres de l’equip de govern, ahir durant una de les votacions del ple / Foto: JFG

El ple d’Ajuntament de Blanes va realitzar ahir l’aprovació inicial de les ordenances fiscals de 2014. Les taxes i preus públic es van aprovar per 15 vots a favor: els de l’equip de govern (PSC), CiU i PP. Van votar en contra EUiA-ICV i la regidora Lourdes Fàbrega. Un dels principals criteris aplicats ha estat la voluntat de no augmentar la pressió fiscal en l’actual situació de crisi.

Per aquest motiu, els impostos i preus públics més importants no patiran l’any vinent cap increment respecte al 2013. L’equip de govern va acceptar la proposta de CiU de rebaixar l’IBI un 0,5% degut a que el Consell Comarcal de la Selva ha recaptat més del previst fruit del bon treball realitzat en l’actualització de determinats immobles. Aquest romanent de tresoreria permetrà rebaixar l’IBI.

Una de les novetats que inclouen les ordenances fiscals pel 2014 serà la reducció de fins al 75% de la taxa d’obertura d’establiments, tant pels qui posin en marxa comerços com pels qui vulguin regentar bars i d’altres activitats. La reducció del 75% s’aplicarà a aquelles persones que estan a l’atur, mentre que la resta que vulguin alçar la persiana per primera vegada tindran una rebaixa del 50%. L’objectiu d’aquesta nova mesura és afavorir l’obertura de nous negocis per incrementar l’activitat econòmica de Blanes.

La única taxa que patirà un increment serà la de recollida d’escombraries, que augmentarà un 0’5% respecte aquest 2013. El motiu per aquesta pujada rau en què de cara a l’any vinent l’Ajuntament de Blanes haurà d’afrontar l’anunciat increment que hi haurà en el cost d’utilització de l’abocador de Lloret de Mar, un servei que augmentarà d’un 2’3%. Per saber com s’ha de repercutir el què cal cobrar per la taxa d’escombraries es tenen en compte dues despeses: la recollida i el tractament de residus.

La regidora no adscrita Lourdes Fàbrega i el grup municipal d’EUiA-ICV van votar en contra. Víctor Catalan va argumentar el vot negatiu de la coalició perquè aquestes ordenances fiscals contenen totes les pujades de 2012 i 2013 (un 18% d’IBI, quota de 200 euros mensuals de les guarderies, etc…), i també perquè no hi ha mesures d’incentivació econòmica, i perquè no han incoporat cap de les seves propostes, com la tarificació social. Tammateix, l’alcalde Josep Marigó li va respondre tal com recull aquest vídeo:

Per la seva part, encara que CiU va donar el seu suport, el regidor Joaquim Torrecillas va criticar que l’equip de govern no hagués acompanyat la nova ordenanca amb un projecte de pressupostos pel 2014.

Nova Ordenança de Neteja Viària i Gestió de Residus

El ple també va aprovar de nou i per segona vegada la nova ordenança reguladora de la neteja viària i de la gestió de residus. El juny d’aquest 2013 ja es va fer l’aprovació inicial d’un primer redactat, que va estar en exposició pública durant l’estiu.

Ara, quan s’havia de fer la seva aprovació definitiva, ha estat necessari reformular la normativa principalment per dues qüestions. Per una part, perquè s’han inclòs esmenes de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i de l’Associació d’Hostaleria.I per l’altra, perquè s’ha incorporat al document l’ordenança de recollida de residus de la construcció, que no figurava en el primer redactat.