El conseller Ferran Mascarell assisteix a la posada en marxa de la ruta literaria «Bolaño a Blanes»


Avui al vespre ha tingut lloc a la sala Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes la presentació de la ruta literària Bolaño a Blanes, acte que han encapçalat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell i l’alcalde de Blanes, Josep Marigó.

Quan els membres de la Comissió Bolaño van plantejar quines activitats havien d’organitzar-se per homenatjar l’escriptor, una de les qüestions que sempre van tenir molt clara era que calia elaborar una ruta literària sobre l’escriptor. Es volia donar resposta al gran nombre de visitants que des de fa uns anys s’ha registrat a Blanes, per conèixer més detalls del particular univers de Bolaño.

Això és perquè la intensitat de la seva narrativa ha atret al municipi de la Costa Brava visitants provinents d’arreu del món, principalment de Sud Amèrica i Estats Units. Aquests turistes culturals vénen a Blanes havent llegit l’obra de Bolaño i arriben aquí a la recerca dels espais que són part de la seva vida i obra, amb l’objectiu de retrobar en la realitat el què fins llavors han viscut a través de la ficció literària.

El conseller Ferran Mascarell i l'alcalde Joep Marigó, amb fimilar de l'escriptor i algunes de les persones implicades en la creació de la «Ruta Bolaño»

El conseller Ferran Mascarell i l’alcalde Joep Marigó, amb fimilar de l’escriptor i algunes de les persones implicades en la creació de la «Ruta Bolaño»

Ruta Bolaño a Blanes: un recorregut per l’itinerari vital i literari

La ruta està formada per 17 punts o fites que ressegueixen els espais vitals de l’escriptor, un recorregut que s’enceta justament a l’estació de tren de Blanes que el va veure arribar l’any 1985. En aquesta primera fita, el punt d’inici de la ruta, hi ha una segona placa complementària amb informació general de tots els punts que la composen, perquè el viatger cultural sàpiga quin recorregut l’espera.

ruta_2

Estudi de Bolaño al carrer del Lloro / Foto: Aitor Roger

Els 17 punts estan senyalitzats amb una placa (12) o un tòtem (5), en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès. Cadascun d’ells fa un apropament al territori a través d’una nota biogràfica i una cita literària de procedència diversa: entrevistes, articles periodístics, novel·les, … També s’acompanya la descripció de la fita amb fotografies realitzades per membres de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, que tenen la finalitat d’acostar el paisatge urbà al visitant de manera vivencial i mostrar els canvis que han patit alguns indrets amb el pas del temps.

Després de la primera fita situada a l’estació de tren, les restants dibuixen un itinerari força lineal, que va des del barri dels Pins fins a Centre Vila, passant pel Racó d’en Portas. Entre els indrets inclosos a la ruta s’hi troben des dels llocs on va viure, fins a diversos establiments que freqüentava, passant pels dos estudis que va tenir l’autor i per racons naturals de Blanes que fascinaven a Bolaño.

Llibret i tríptics

A banda de la senyalització, per poder seguir la ruta l’Ajuntament ha editat uns tríptics desplegables i una publicació de mà, en format llibret. Els fulletons es distribueixen a través de tots els punts d’atenció pública municipal de l’Ajuntament de Blanes, és a dir, les Oficines de Turisme, la Biblioteca Comarcal, l’Oficina de l’AMIC, l’Arxiu Municipal, etc. Per la seva banda, el llibret es pot aconseguir físicament demanant-lo a l’Oficina de Turisme de la plaça de Catalunya.

ruta_3

Habitatge familiar al carrer Ample

El material de suport de la ruta literària Bolaño a Blanes és gratuït, tant el tríptic com el llibret. En el cas del llibret se n’han editat 1.000 exemplars en cadascuna de les dues llengües, català i castellà. Les guies en anglès i francès estan disponibles a la Xarxa i són accessibles a través del codi QR. Està previst augmentar el número de traduccions a altres llengües, com ara l’alemany. Pel que fa als tríptics, s’ha fet un tiratge de 5.000 exemplars que inclouen una introducció en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

A cada punt senyalitzat hi ha un codi QR que enllaça amb una plana web on està penjat el llibret elaborat pels membres de la Comissió Bolaño. D’aquesta manera, si es disposa d’un smart phone hi ha la possibilitat de seguir la ruta sense disposar físicament del llibret.

La presentació a la Biblioteca Comarcal ha comptat amb la participació de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laia Borràs; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Lara Torres; la vídua de Roberto Bolaño, Carolina López; regidors i regidores del consistori blanenc i representants de la comissió que s’encarrega de l’organització del cicle Bolaño a Blanes: Lourdes Domenech Cases, autora dels textos de la ruta; Antoni Reyes, director de l’Arxiu Municipal; Glòria Sánchez, presidenta de l’AFIC (Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes) i Gemma Ciuró, directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes.

Ruta Literària Bolaño a Blanes

Lloc                                                                                      Senyalització
1 Estació de Tren                                                                     Placa
2 Antiga Botiga de bijuteria, C/Cristòfor Colom, 28                  Placa
3 Hogar del Productor, Pg. de S’Abanell                                  Placa
4 Vídeo Club Serra, C/Tarradellas, 5                                        Placa
5 Habitatge familiar, C/Aurora, 2                                               Placa
6 Biblioteca Comarcal                                                               Tòtem
7 Passeig de la Marina, al costat de l’Escola Joaquim Ruyra   Placa
8 Passeig Cortils i Vieta                                                            Tòtem
9 Llibreria Sant Jordi, Rambla Joaquim Ruyra, 16                    Placa
10 Antic Restaurant Can Dimas, C/Hospital, 18                        Placa
11 Joker Jocs, C/Bellaire 37-39                                                 Placa
12 Antiga Pastisseria Planells, Passeig de Dintre, 42               Placa
13 Estudi de Bolaño, Carrer del Lloro, 23                                  Placa
14 Habitatge Familiar                                                                 Tòtem
15 Antiga Papereria Bitlloch, Carrer Ample, 29                          Tòtem
16 Farmàcia Oms, Carrer Nou, 29                                              Placa
17 Darrer Estudi de Bolaño, Rambla Joaquim Ruyra, 32            Tòtem