El Maresme es vol posicionar en la primera línia dels territoris ‘smart’ amb la connexió de banda ampla

Foto: CCM

Foto: CCM

El pojecte d’interconnectar els 30 municipis del Maresme amb una Xarxa Comarcal de Banda Ampla ha començat a caminar. Avui s’han iniciat a Premià de Mar els treballs de cablejat que permetran que la fibra òptica arribi als 30 ajuntaments maresmencs i al Consell Comarcal afavorint així l’optimització de recursos, la modernització de les administracions i de les seves relacions amb els ciutadans i les empreses.

Miquel Àngel Martínez, president del Consell Comarcal (administració impulsora del projecte), ha visitat les obres, acompanyat del conseller delegat de Cooperació Municipal i Planificació, Alfons Molons; de la vicepresidenta 1ª i regidora de l’ajuntament de Premià de Mar, Marisa Farreras i el també regidor premianenc Antoni Subirà.

Es calcula que els trenta municipis del Maresme estaran interconnectats per banda ampla a mitjans de l’any vinent. Els treballs s’executaran en dues fases. La primera, que ha començat avui, incorpora 19 municipis, inclosos els sis de l’Alt Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Els treballs, que es realitzaran en un termini de 8 mesos, compten amb un pressupost d’1.475.000 euros més IVA i han estat adjudicats a la UTE formada per Agustí i Masoliver, SA (AMSA) i Electromecànica Soler SA.

Els 11 municipis restants: Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, Òrrius, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià i Tiana entren a la segona fase en la qual es desplegaran punts de connexió per fibra òptica i altres de Radiofreqüència punt a punt. El pressupost és de 503.553 euros i es licitarà els propers mesos.

El projecte es finança a partir del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC), dels fons FEDER de la Unió Europea i de fons propis del Consell Comarcal.

La Xarxa Comarcal de Banda Ampla és un projecte que forma part del Pla Estratègic Maresme 2015. El seu desplegament permetrà que tots els serveis municipals disposin d’una connectivitat amb un ample de banda fins ara insospitat i a un preu molt competitiu. A més, servirà de punt de partida als ajuntaments per poder construir xarxes d’àrea metropolitana (MAN).

Estalvi econòmic

Les potencialitats, però, no s’acaben aquí. Sobre la connectivitat es poden sol·lapar múltiples capes de serveis de valor afegit que incrementen la capacitat d’interconnexió i d’interoperativitat entre les seus municipals, els ajuntaments i els propi Consell Comarcal. A tall d’exemple, es podria compartir una centraleta única o els serveis de hosting i de help-desk, agregar la demanda de telecomunicacions a través de la xarxa o implantar serveis smart city. I tot això amb un estalvi econòmic important gàcies a l’aprofitament de les economies d’escala.

Operadors privats

Una vegada completats els treballs, s’incentivarà els operadors privats perquè ofereixin de forma generalitzada serveis de connectivitat basada en fibra òptica a les empreses ubicades en centres d’activitat econòmica (polígons industrials, parcs tecnològics…etc) i als ciutadans en general. L’objectiu és fer que el Maresme esdevingui una comarca «smart», un territori «intel·ligent» tant pel desenvolupament econòmic com pel social.

L’explotació de la Xarxa Comarcal de Banda Ampla es farà mitjançant la constitució d’una societat d’economia mixta formada pel Consell Comarcal i un soci privat que se seleccionarà mitjançant un procés de diàleg competitiu.