ERC guanya a Palafolls les municipals però perd un regidor i la majoria absoluta

Esquerra Republicana de Catalunya ha guanyat les eleccions municipals a Palafolls amb el 39,30% dels vots i és la formació que ha obtingut més regidors i regidores al municipi, concretament 6.

El segon lloc és pel Partit dels Socialistes, que ha aconseguit el 30,38% dels vots i 5 regidors/es. Palafolls Som suma el 15,06% i es col·loca en tercera posició, amb l’entrada de 2 regidors/es al ple municipal.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

La candidatura del Partit Popular, per la seva part, ha obtingut el 4,75% dels vots. Esquerra Unitària se situa en cinquena posició amb el 4,22% dels vots, mentre que Junts per Palafolls obté el 2,65% i Nosotros, el 1,90% del total. Aquests partits, però, no obtenen representació al consistori.

La participació en aquestes eleccions ha anat a la baixa respecte als comicis celebrats el 2019, que van coincidir amb la convocatòria d’eleccions al Parlament Europeu. Enguany, la jornada ha deixat una participació de 4.030 vots (54,39%), el que suposa un descens de 9,5 punts respecte el 2019, quan van votar 4.491 persones. Tanmateix, les xifres són superiors a eleccions anteriors, unes dades influenciades també pel cens del moment.

Les eleccions municipals deixen dues novetats. En primer lloc, la pèrdua del setè regidor d’Esquerra Republicana i, per tant, la seva majoria absoluta a Palafolls; i una altra: la irrupció de Palafolls Som, el partit que lidera Mónica Armada, amb dos regidors.

L’entrada de la nova llista ciutadana ha anat en detriment de la presència d’Esquerra Unitària de Juan Andrés Osorio, que perd la seva representació. La resta de formacions no han obtingut el 5% necessari.

La diferència de vots respecte a les passades eleccions de 2019 deixa dos partits amb xifres positives: Palafolls Som, la nova formació que lidera Mónica Armada amb un saldo positiu de 596 vots, que s’expliquen perquè és la primera vegada que es presentaven, i els 249 vots més del PP de Marc Arguilé, insuficients, però, per obtenir representació al ple.

La resta de formacions pateixen un descens lligat a la baixada generalitzada de la participació. El PSC ha perdut 301 vots, malgrat mantenir els cinc regidors, i Esquerra Republicana perd 295 vots i el regidor que li donava la majoria absoluta.

En el cas d’Esquerra Unitària, els 197 vots perduts, dada combinada amb els resultats de Palafolls Som, els fan perdre la representació. La resta de forces fora de l’arc són Nosotros (-144 vots) i Junts per Palafolls (-93 vots).