Tres passos soterranis de Pineda, habilitats per poder pintar grafittis

Ajuntament de Pineda de Mar

L’Ajuntament de Pineda de Mar, a través de la regidoria de Joventut, ha habilitat tres passos subterranis com a espais reservats per a poder pintar graffitis de forma autoritzada. Els passos que s’han habilitat són: el de Can Jalpí (a la N-II, davant de l’església de Pineda de Mar), el de Can Xaubet (també a la N-II) i el del cementiri municipal (que travessa la via del ferrocarril, al costat de la Base Nàutica).

Cadascun dels passos subterranis s’ha senyalitzat, dividint-lo en diferents espais perquè lliurement es puguin utilitzar per a pintar graffitis. Cada pas s’ha habilitat amb una temàtica concreta: Pas subterrani Can Jalpí: Oci i Joves. Pas subterrani Can Xaubet: Esports. Pas subterrani cementiri municipal: Estiu i Platja.

Per poder fer servir els passos per pintar graffitis, no cal demanar permís prèviament a l’Ajuntament. Són espais d’ús lliure, on l’únic que es demana als usuaris és que s’expressin amb respecte. A part d’aquests passos subterranis, Pineda de Mar disposa d’altres espais reservats per a fer graffitis: al mur del camp de futbol de Can Xaubet i al mur de la Riera de Pineda (al costat de l’Institut Joan Coromines).

L’objectiu d’aquest projecte és el de fomentar el graffiti com a forma d’expressió artística, rebutjant l’incivisme, a través d’una proposta que també busca dignificar i embellir l’espai públic del municipi. L’Ajuntament també recomana que els usuaris facin servir màscara protectora quan estiguin pintant. Tanmateix, a la senyalització que s’ha instal·lat a cadascun dels passos també es vol diferenciar entre el graffiti com a forma d’art i les pintades incíviques com els «tags», que sovint es poden trobar a molts espais urbans i que malmeten l’entorn.

Aquest projecte s’emmarca dins de la campanya «El civisme ets tu», que l’Ajuntament de Pineda de Mar està duent a terme per tal de fomentar el civisme entre els veïns i veïnes del municipi.