El jutge explica els indicis contra l’alcalde de Tordera, que ha quedat en llibertat sense mesures cautelars

Joan Carles Garcia / Ràdio Tordera

El magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, considera que la suposada trama de subvencions fraudulentes pel tercer món atorgades per la Diputació de Barcelona es va basar en “l’incompliment groller” dels tràmits administratius que incloïen incompliment de les clàusules, retards injustificats, justificacions sospitoses i fins i tot pressions a funcionaris perquè informessin favorablement d’alguns expedients.

Segons informa Ràdio Tordera, en total, se sospita de 26 expedients de subvencions per concurrència de competència i contractes menors de serveis, que sumarien prop d’1,2 milions d’euros.

El jutge també veu indicis que els tècnics de la Diputació podien haver estat pressionats pel subdirector general de cooperació Jordi Castells i que Joan Carles Garcia ho havia de saber. De fet, entre les irregularitats internes de la Diputació, el magistrat destaca que els tècnics triguen quasi un any en revisar algunes justificacions, alguns informes de comprovació formal no estan signats o no s’identifica el tècnic que els ha elaborat, i s’utilitzen actes sense firmar per justificar reunions a l’estranger.

Sobre els pagaments de les subvencions, presumptament alguns es fan dos anys abans de l’aprovació del projecte per part de la Diputació, o es presenta i paga la factura abans de l’entrega del treball. En algunes justificacions sobre la participació de certes persones, es presenten bitllets d’avió els horaris dels quals no els permetia ser al lloc de l’activitat segons el programa que consta en la justificació del projecte. També es van intentar justificar activitats d’un sol dia amb estades de deu nits en hotels.

L’informe judicial vincula Joan Carles Garcia amb la Fundació Plataforma Educativa. Segons el magistrat aquest organisme està formada per set fundacions: Plataforma Educativa, Astres, Gentis, Infància i Família, Resilis, Utopia i Eina Activa. Es dona la circumstància que aquesta fundació, amb seu a Girona, també actua a Tordera i està representada en les subvencions per l’alcalde, Joan Carles Garcia Cañizares, que alhora era diputat adjunt a la Presidència de la Diputació, portaveu de CiU a la corporació i director de Relacions Internacionals de la Diputació entre 2011 i 2015. A més, presidia la comissió encarregada de valorar les propostes de subvenció rebudes i d’adoptar les propostes de resolució.

Segons el magistrat, La fundació privada Plataforma Educativa va rebre 35.689€ el 2014 pel projecte Incuba Uruguai. El 2015 va rebre diversos informes denegatoris, l’últim dels quals l’1 de juliol. No obstant, presumptament cinc dies després va ser aprovat tot i que no consta que hi s’hagués presentat documentació nova. A més, els informes de comprovació final no van ser aprovats. La mateixa entitat va rebre el 2012 67.400 euros per un projecte similar al Marroc.

Segons un tuit de la ràdio municipal, «Joan Carles Garcia alcalde de Tordera ha quedat en llibertat provisional sense mesures cautelars. 

Text i foto: Ràdio Tordera