Carta oberta de l’alcalde de Palafolls sobre la processó d’avui

Valentí Agustí, alcalde de Palafolls

Finalment, en el dia d’avui, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha comunicat  a l’Ajuntament la seva resposta negativa a la petició, en base a la llei orgànica 9/1983 de 15 de juliol, per derivar cap aquesta Autoritat Autonómica, l’autorització que ens demana la Confraria de San Luis i Sta. Maria.

Aquesta entitat, inscrita en el Registra General d’Associacions de Catalunya, però que no figura en la relació de les específicament religioses,  vol celebrar una processó el Dijous Sant de 2018, per suposats fins de devoció al Crist de la bona mort…

Aquest acte té un principal invitat que és la dels ex-legionaris de Barcelona i aquesta participació complica, en gran manera, un acte que podia incorporar-se, amb normalitat, a altres de la litúrgia catòlica que tenen lloc diversos dies del calendari anual del poble.

L’autoritat de l’Església local, en la persona del Rector de la parròquia i per extensió del Bisbat de Girona, ha evitat la seva participació des dels seus inicis fa cinc anys, quan se’ls hi va tancar la capella de Sant Lluís. Així, també molts fidels de bona fe no veuen amb bon ulls un acte que sembla més una provocació que una celebració que uneixi els catòlics i també els qui no ho són i, en aquests moments tan delicats, fins i tot els qui estan per una o altra opció política, i també els qui, resistint a la fascinació per l’apocalipsi que domina l’escena actual, no volen manifestar-se. Estem en la Societat del cansament (Byung-Chul Han) , de la violència neuronal, encara que alguns li diuen depressió i s’empenyen en curar-la.

L’Ajuntament ha estat sempre en contra, com manifesta en diverses Mocions de proposició i de censura, amb un sol vot a favor de l’acte entre els 13 regidors del Consistori, però creiem que hauríem, entre tots, d’evitar aquest conflicte i així, durant els primers mesos de l’any, vàrem fer diversos moviments en aquest sentit, fins que se’ns va, diríem que confessar, que, en aquesta processó, el protagonista no era ni el Crist ni la Verge i sense Legió no tindrien més públic que unes quantes beates. Però, també som conscients que altres veïns no estan pas en contra d’aquest acte i ho prova l’absència pràcticament de protestes entre la gent del barri aquests dies.

Entenem -per un principi de proporcionalitat que sembla se’ns oblida quan interessa-, que un acte de desobediència simple com aquest, no ens pot portar a l’enfrontament físic entre nosaltres. No posarem per davant a la nostre policia, que ha de tenir altres funcions, i diria que tampoc encetaria la via jurídica, sempre que es mantingui el principi, aquest sí que és sagrat, de la no violència.

Som a les portes de la rendició, en la condició pòstuma (Marina Garcés), però voldríem reprendre el combat contra la credulitat, així que no podem autoritzar aquesta processó, ni prohibir-la com alguns voldrien, tampoc aquest any. Així que ens mantindrem en aquesta postura proporcionalment contrària, una qüestió també d’escala, però respectuosa amb tots, com també voldríem ser tractats  cadascú de nosaltres.

L’any vinent, si cal, farem una consulta participativa sobre aquest assumpte.

Valentí Agustí
Alcalde de Palafolls