La ruta de la Tourdera ja pren forma al seu pas per Tordera

Ajuntament de Tordera

Aquest mes de setembre han començat a Tordera els treballs d’arranjament del ferm i canvi de senyalització del passeig fluvial de Tordera, un passeig que forma part del projecte de la ruta de la Tourdera que ha de permetre unir el Montseny i la Mediterrània seguint el curs del riu.

Segons informa la Regidoria d’Obres i Serveis les obres afectaran el tram comprès entre el parc de la Sardana fins el camí que uneix Tordera i Fogars, a l’alçada de l’empresa Torho. Els serveis tècnics han dividit el projecte en diferents fases que es podran exectuar paral·lelament. Per una banda, les màquines ja han començat a treballar en l’anivellament  i tintatge del ferm del passeig al seu pas per la zona del mercat dels diumenges i de la pista l’Amistat.

En els propers dies començarà la construcció de dues passeres per a bicicletes i vianants que premetran unir amb més seguretat el camí fluvial fins a Fogars de la Selva. El projecte de millora del passeig fluvial també compta amb una intervenció al carrer Puigvert, a l’alçada del Parc de la Sardana. En aquest punt, es traslladaran uns metres els contenidors soterrats situats a la sortida del carrer Faura per poder ampliar la vorera en aquest punt.

El projecte de millora del passeig fluvial es completa amb el canvi de baranes al carrer Puigvert. La nova barana que s’instal·larà serà més lleugera i permetrà gaudir de millors vistes del riu.

La senyalització integral del passeig, en la línia del que s’ha establert al projecte mancomunat de la Tourdera, completarà les actuacions de millora al passeig fluvial que estaran enllestides abans d’acabar l’any. 

Amb iniciatives com aquesta el govern municipal segueix insistint en la línia iniciada el 2007 amb la creació del passeig fluvial. Des d’aleshores, s’ha treballat per posar en valor l’entorn natural i fluvial privilegiat del que disposem i s’ha posicionat el municipi com a nexe d’unió entre els pobles de ribera de Barcelona i Girona. La creació de la ruta de la Tourdera és un dels resultats de la voluntat d’aquest reconeixement  a la vegada que es presenta com a una nova oportunitat per a la creació de nous negocis relacionats amb la natura i l’esport.

Ajuntament de Tordera

La ruta de la Tourdera

Els espais fluvials tenen uns valors patrimonials excepcionals, tant pel que fa als seus vessants ambiental i productiu, com per la importància de l´ús social que hi té lloc. La Tordera i la riera d´Arbúcies són bons exemples de cursos fluvials amb una significació molt elevada en el paisatge i el poblament humà del seu entorn i, entre les múltiples funcions que s´hi poden desenvolupar, hi ha el de la dinamització turística, concretament mitjançant el turisme actiu.

El projecte “Ruta de la Tordera i riera d´Arbúcies” neix de la voluntat pública dels diferents promotors del projecte de dinamitzar els recursos naturals, culturals i immaterials vinculats al riu Tordera i la seva conca, mitjançant la vinculació del senderisme i el cicloturisme al voltant d´un curs fluvial tant important com la Tordera i la riera d´Arbúcies, tal i com s’ha fet en altres rius molt importants, com en la “Ruta del Danubi” o la “Ruta del Roina” o, molt més a prop i més petit, amb el “Camí natural de la Muga” a l’Alt Empordà.

La conca de la Tordera es troba en una situació privilegiada per a un projecte d’aquestes característiques: comunicacions excepcionals, la Costa Brava, el Parc Natural del Montseny, infraestructura turística, paisatges naturals de costa i de muntanya, patrimoni cultural, etc.

L’adequació d’aquesta ruta per al senderisme i cicloturisme pretén atraure visitants molt interessats pel territori i el seu patrimoni, que diversifiqui l´oferta turística actual, contribueixi a desestacionalitzar-la, servint d’element vertebrador del territori i, alhora, es converteixi en un eix d´activitat per les empreses de serveis, per al comerç i per als equipaments disponibles en els municipis participants.