Pineda de Mar té 15 desfibril·ladors situats en zones concorregudes i equipaments públics

Ajuntament de Pinedade Mar

El passat divendres es va presentar al Centre Cívic Poblenou de Pineda de Mar el mapa de desfibril·lador extern automàtic (DEA) i la programació de la Setmana de la Salut. La presentació va anar a càrrec de l’alcalde de Pineda, Xavier Amor; el regidor de Salut, Santiago Macip, la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca,  i la regidora de Barris, Sandra Villarte.

El mapa permet localitzar de forma ràpida la ubicació dels 15 aparells aparells DEA d’institucions públiques del municipi.  L’Ajuntament de Pineda de Mar ha presentat els quatre nous aparells que ha adquirit: tres s’han instal·lat a la via pública ( a les portes de l’Ajuntament, l’Auditori i el Centre Cívic del Poblenou) i l’altre el té la Policia Local de Pineda.

L’Ajuntament de Pineda de Mar disposava ja de tres DEA, situats a Can Xaubet, al Pavelló Nino Buscató i a la Policia Local. La seva adquisició va anar seguida de la formació oficial per a treballadors d’Esports i per a policies. També hi ha un DEA en cadascun dels dos ambulatoris, Pineda Centre i Poblenou.  També tenen DEA les dues ambulàncies del 112 de suport vital bàsic amb seu a Pineda, així com dos més que té la Creu Roja de l’Alt Maresme. A més, en la temporada de bany, els dos punts de socorrisme tenen un DEA cadascun.

Mapa dels desfribil·ladors externs automàtics de Pineda de Mar

1 Auditori
1 Centre Cívic Poblenou
2 Policia Local
1 Ajuntament
1 Can Xaubet
1 Pavelló Nino Buscató
1 CAP Poblenou
1 CAP Pineda
2 Ambulàncies 112
2 Creu Roja
1 Salvament marítim Poblenou (estiu)
1 Salvament marítim Pineda centre (estiu)

Ajuntament de Pineda de Mar

El funcionament dels DEA i xerrades informatives

Els DEA són d’ús senzill, i el mateix aparell dóna les instruccions de com ha d’actuar la persona que l’utilitzi davant d’un cas de possible  mort sobtada cardíaca. L’evidència científica ha establert que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca (definida com una situació en què hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat) depenen del seu reconeixement precoç, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici precoç de les maniobres de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril∙lació precoç. Totes aquestes accions formen part de les tres primeres anelles de l’anomenada “Cadena de Supervivència”.

La majoria de les morts sobtades cardíaques succeeixen fora de l’àmbit sanitari. Per això, l’Ajuntament de Pineda preveu fer xerrades informatives obertes a tota la població per donar a conéixer els aparells DEA i  com hem de reaccionar davant d’una possible mort sobtada cardíaca. La primera xerrada serà aquest dimecres, 5 d’abril a les 6 de la  tarda, a Can Comas, a càrrec del metge i tècnic de Salut de l’Ajuntament de Pineda, Xavier Julià.

La Setmana de la Salut

També s’ha presentat la Setmana de la Salut. Del 3 al 8 d’abril l’Ajuntament de Pineda organiza diverses activitats amb l’objectiu de fomentar hàbits saludables,  i informar la població sobre la salut en tots els seus àmbits. D’entre les activitats s’hi poden trobar tallers formatius, exposicions, activitats esportives i una caminada.

Els tallers impartits per l’equip d’infermeria de l’Àrea Bàsica de Pineda (CAP i dispensari de Poblenou) estan dedicats a “Educar la Ment i el Cos a través del Quigong” (treball de l’energia Chi); Consells de Salut i Hàbits Saludables i un taller psicoeducatiu de Fibromialgia. També hi haurà el taller “Viure l’envelliment d’una altra manera”, a càrrec de la psicòloga clínica Sònia Fuentes; el taller impartit per Àngel Sànchez dedicat a la Meditació i el Mindfulness (atenció plena);  i un altre taller, impartit per Maite Bayona, amb el títol “Eines pràctiques per assolir la felicitat”.

Les biblioteques Serra i Moret i Poblenou faran una exposició documental sobre la salut, i el CEM Can Xaubet farà masterclass de Zumba Fitness als instituts i convidarà dijous i divendres que ve als familiars dels abonats a utilitzar les instal.lacions de forma gratuïta. Els actes de la Setmana de la Salut es clouran dissabte amb una caminada popular, esmorzar i fi de feste. La inscripció és gratuïta fins dijous 6 d’abril al telèfon: 93 767 15 60 (ext 155) o bé mitja hora abans de la caminada.