Tordera promou el 2017 l’Any Bertrana

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha destacat la importància per Tordera d’impulsar un seguit d’iniciatives i actes culturals per reivindicar la figura de l’escriptor Prudenci Bertrana, nascut a Tordera.

La vila es posicionarà així  com a escenari de referència en el marc d’activitats que també es promouran des d’altres administracions com la Generalitat, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Girona. L’Ajuntament de Tordera i la Institució de Lletres Catalanes van presentar el passat mes de desembre les activitats que es duran a terme en el marc de l’Any Bertrana, en motiu del 150è aniversari del naixement de l’escriptor i pintor.

En aquest sentit, el consistori vol promoure el coneixement de l’obra i la vida de Prudenci Bertrana a Tordera en particular i a tot Catalunya en general, facilitar la creació d’un espai que continuï la tasca d’investigació i divulgació de la figura de l’escriptor més enllà del 2017 i difondre els motius del naixement de Bertrana a Tordera i els vincles i relacions que va tenir amb la població.

Durant la presentació de l’Any Bertrana, l’alcalde va fer un repàs de les activitats que s’han programat durant el 2017 i que s’han iniciat amb el decret de l’Any Bertrana i el nomenament de Prudenci Bertrana com a fill il•lustre de la vila, aprovat en sessió plenària el passat 22 de desembre.

Espectacle literari-musical el 19 de gener

El proper 19 de gener, coincidint amb el dia del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, tindrà lloc l’espectacle literari-musical, promogut per l’Ajuntament, “Més Bertrana, més!”, un acte que combinarà la lectura de textos de Prudenci i d’Aurora Bertrana, a càrrec de l’actriu Anna Farriol, projeccions d’imatges inèdites i la música en directe a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona. L’acte serà obert a tothom i les entrades, que seran gratuïtes, es poden reservar al Teatre Clavé.

Per altra banda, i de cara al mes d’abril, l’Ajuntament també prepara la producció del documental sobre la vida i l’obra de l’autor. Per la producció d’aquest reportatge, que s’estrenarà durant el lliurament del premis literaris Sant Jordi, s’ha comptat amb la participació de figures il•lustres del context cultural i literari català, així com la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el Conseller de cultura, Santi Vila i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Una altra de les accions destacades que es durà a terme en el marc de l’Any Bertrana serà creació d’una nova infraestructura consistent en un espai amb seu a Tordera que continuï la tasca d’investigació i divulgació de la figura de Bertrana i en col•laboració estreta amb altres institucions que també tenen com a objectiu l’estudi i la difusió de l’obra de l’artista. En aquest sentit l’Ajuntament està projectant una ampliació de l’edifici de la biblioteca per acollir entre d’altres l’arxiu històric local i que contemplarà un espai específic dedicat a l’autor i destinat a l’estudi de la seva vida i obra. Aquest projecte rep el suport econòmic del programa Xarxa de governs locals de la Diputació de Barcelona.

La convocatòria de la modalitat del premi de periodisme “Prudenci Bertrana” en el marc dels premis literaris Sant Jordi, la celebració de la Mostra Literària del Maresme a Tordera, els cicles de conferències, les sortides literàries i itineraris guiats, les activitats de promoció de la lectura, un espectacle multidisciplinar a càrrec de les aules de formació artística del Clavé, la representació de dues obres de teatre amb les entitats locals de Teatre (ACR Pere Cot i Fòrum per al Teatre i la Cultura), la presència de la figura de Bertrana a la Fira del Ram i a la Fira del conte i l’edició de publicacions sobre l’escriptor completaran el programa d’accions de l’Any Bertrana a Tordera.