S’exposen a Pineda de Mar 22 obres la col·lecció d’art naïf d’Eduard Punset

Eduard Punset i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, van inaugurar el passat 8 d’octubre l’exposició Pintura ingènua haitiana -Art Naïf- que fins al 8 de gener de 2017 es pot visitar a la Fundació Tharrats d’Art Gràfic (Plaça de Catalunya, 1), ubicada molt a prop de l’Ajuntament de Pineda.

El popular divulgador científic exposa per primera vegada la seva col·lecció privada de pintura ingènua haitiana i ho fa a Pineda de Mar, municipi on resideix. La Fundació Tharrats exposa 22 obres d’alguns dels millors pintors haitians del segle XX.

art_naif1

Per a Eduard Punset, advocat i economista, l’ingrés al Fons Monetari Internacional l’any 1969 va suposar el canvi més important de la seva vida professional i personal en ser destinat, durant uns anys, a Port-au-Prince, la capital d’Haití. En aquesta etapa, Punset va adquirir la col·lecció de pintura haitiana que es podrà visitar a Pineda de Mar.

«Haití és, o era, un país tremendament exòtic en què s’havia de saltar obstacles innombrables abans de caure’n profundament enamorat», afirma Eduard Punset. Un país on els contrastos i l’arrelament del vudú en el sistema de creences van fascinar Punset.

art_naif2

L’art naïf, que en francès vol dir ingenu, és un corrent artístic que es caracteritza per la ingenuïtat i l’espontaneïtat. Els colors vius i les formes oníriques d’aquestes obres difícilment es poden trobar en cap altre museu.

art_naif3

L’exposició inclou obres de Philomé Obin, un dels grans mestres de l’art haitià, que reuní al seu voltant alumnes i seguidors. Les seves pintures de temes històrics figuren a la col·lecció del MOMA (The Museum of Modern Art) de Nova York.

Eduard Punset i Xavier Amor / Ajuntament de Pineda de Mar

Eduard Punset i Xavier Amor / Ajuntament de Pineda de Mar

També quadres de Wilson Bigaud (considerat un dels artistes més importants de l’art ingenu haitià), Sénèque Obin, Laurent Casimir, Gerard Paul, Jacques-Enguerran Gourgue, Prefete Duffaut, Pierre-Joseph Valcin, Bourmond Byron, Luckner Lazard, Charles Obas, Petion Savain, Sisson Blanchard, Josue Joseph, Philton Latortue, St. Pierre Toussaint, Adam Leontus, Arijac (Harry Jacques) i Calixte Henry.

L’exposició Pintura ingènua haitiana -art naïf- de la col·lecció Eduard Punset es pot visitar del 6 d’octubre al 8 de gener, amb entrada gratuïta, a la Fundació Tharrats d’Art Gràfic (Can Comas, plaça de Catalunya, 3) de Pineda de Mar.

L’horari de visita serà dijous i divendres, de 18 a 20.30 h, dissabte, de 10 a 14 h i de 18 a 20 h, i diumenge, de 10 a 14 h (els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener l’exposició romandrà tancada).

art_naif_4